Å est kratkih biznis knjiga

Šest kratkih biznis knjiga

  • Post category:Lifestyle
  • Reading time:4 mins read

Bilo da imate razvijenu čitalačku naviku ili ne, nikako ne bi trebalo da smetnete sa uma činjenicu da upravo konsultovanjem literature stičete znanje i proširujete ga. Budite uvereni da uspešni ljudi, i pored mnogobrojnih obaveza, uvek pronalaze slobodno vreme za čitanje. Štaviše, oni uživaju u tome.

Otvaranje korica nove knjige može da se čini kao težak i vremenski zahtevan zadatak. Ipak, ukoliko posegnete za nekom od sažetih biznis knjiga koje su ispunjene mnoštvom interesantnih informacija, tehnikama o prodaji, menadžmentu i investiranju, bićete prezadovoljni novim saznanjima.

Sastavili smo listu najboljih biznis knjiga koje imaju manje od 150 stranica i koje možete da pročitate za jedno prepodne.

Spencer Johnson - Who moved my cheese?

Knjiga “Who moved my cheese?” se našla na listi knjiga koje su promenile život investitoru Shark Tanka, Daymondu Johnu. U knjizi je reč o dva miša i dva čoveka koji žive u lavirintu u kojem se lokacija sira menja svakog dana. Ovo štivo je odmah po objavljivanju 1998. godine postalo hit, a takođe je i u narednoj deceniji bilo jedno od najprodavanijih. Autor je napisao knjigu kada je internet počinjao da bude dostupniji, što je prouzrokovalo da se kompanije širom sveta prilagođavaju i uče nove načine funkcionisanja biznisa. Johnsonove lekcije o tome kako prevladati strah od promena su bezvremenske.

James Allen - As a man thinketh

Ovaj kratki klasik bi trebalo da bude na polici svakog preduzetnika i studenta koji to želi da postane. Objavljena 1902. godine, “As a man thinketh” sadrži mudrosti koje su bile primenljive pre 100 godina i koje će biti aktuelne i za 100 godina. Autor i trener Tony Robbins je rekao da on ovu knjigu često preporučuje ljudima zato što je toliko kratka, veoma laka za čitanje, a opet veoma dubokoumna. U knjizi, Allen ističe da je vaš život potpuno pod vašom kontrolom, a ne u rukama sudbine, sreće ili spoljnih uticaja. Da bi bio uspešan u društvu, prvo moraš biti uspešan u svojoj glavi.

Darrell Huff - How to lie with statistics

Ako je knjiga “How to lie with statistics” bila korisna Billu Gatesu, mogla bi da bude korisna i vama. Jedan od najbogatijih i najuspešnijih ljudi na svetu, uvrstio je ovu knjigu od 150 strana u svoju listu knjiga koje morate pročitati tokom leta. Iako je napisana davne 1954. godine, Gates tvrdi da ona nije ni malo zastarela. Štaviše, učiniće da se osećate pametnijim i skeptičnijim o stvarima koje čitate.

Og Mandino - The greatest salesman in the world

Da biste bili sjajni u biznisu, pre svega morate da budete sjajan prodavac. Ako ne možete da prodate svoje ideje, proizvode ili usluge, nećete uspeti. U knjizi “The greatest salesman in the world” koja je objavljena 1968. godine, Mandino nudi nekoliko veoma jednostavnih, ali veoma moćnih i efikasnih istina na veoma pojednostavljen i privlačan način. Njegovo poređenje se odigrava u starom Jerusalimu i priča je o dečaku koji vodi kamile, a čiji gospodar je veoma bogat trgovac. Dečak se nada otkrivanju tajne uspeha njegovog gospodara, a trgovac ga usmerava tako što mu daje 10 svitaka ispunjenih mudrostima.

Kenneth Blachard i Spencer Johnson - The one minute manager

Još jedna knjiga koja se našla na listi Daymonda Johnsa, The one minute manager je vodič za efikasnu komunikaciju između šefova i njihovih podređenih. Blanchard i Johnson kažu da menadžer može da objasni zadatak podređenom za jedan minut, kao i da je potrebno samo 60 sekundi za pohvalu ili kritiku. Pored ovog objašnjenja, autor nudi savete kako spustiti barijeru između menadžera i podređenih i kako komunicirati što je direktnije moguće.

George S. Clason - The richest man in Babylon

Clasonov proslavljeni bestseler će vas kroz seriju interesantnih poređenja, čija se radnja odvija u istorijskom gradu Vavilonu, naučiti sve što treba da znate o ličnim finansijama. “The richest man in Babylon” će vas naučiti kako da prvo isplatite sebe, kako da živite ispod granica svojih mogućnosti, i kako da investirate u sebe, kao i mnoge druge bezvremenske finansijske lekcije.

Svaki vikend, u slobodno vreme, možete da pročitate po jednu knjigu i time investirate u sebe.