lepe vesti
Fond solidarnosti za pomoć umetnicima i zaposlenima u kulturi

Fond solidarnosti za pomoć umetnicima

Sadržaj

Sedam asocijacija, udruženja i saveza osnovalo je danas Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije, koji je namenjen zaposlenima u kulturi i umetnicima koji su zbog pandemije ostali bez ikakvih primanja, javlja agencija Beta.

Osnivanje fonda

Fond su osnovali Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), BAZAART, STANICA Servis za savremeni ples i udruženje likovnih kritičara AICA Srbija.

Za korišćenje sredstava Fonda mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja koosnivača.

Prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaće oni koji su u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

Kako navode u zajedničkom saopštenju Fond solidarnosti treba da nadomesti nedostatak sveobuhvatnih mera države za pomoć zaposlenima u kulturi i umetnicima.

Fond solidarnosti je namenjen i onima od čijeg rada zavisi kulturna i umetnička produkcija modeli, statisti, tehničari, a nemaju nikakvih garantovanih radnih obaveza, niti prava, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući podršci međunarodnih donatora, obezbeđena je pomoć od 30 hiljada dinara za 150 umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica koji su ostali bez većeg dela ili svih prihoda u ovom periodu, a nisu obuhvaćeni merama Vlade Republike Srbije i ostalih državnih organa.

Novac za to su dali Fond za otvoreno društvo, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i platforma FundAction, kao i Fondacija „Hajnrih Bel“ koja je podržala pripremu Fonda.

Potpisnici očekuju odgovor Ministarstva finansija Srbije od kojeg su tražili oslobadjanje od plaćanja poreza pri isplati solidarne pomoći, da bi ugroženi dobili maksimalno moguću pomoć.

Fond solidarnosti pokrenuo je crowdfunding kampanju u saradnji sa donacije.rs da bi se prikupila sredstva za još 20 radnika/radnica u kulturi koji su najugroženiji. Novopokrenuta kampanja treba da obezbedi pomoć za bar još 20 najugroženijih.

"Za vrlo kratak vremenski period pristiglo je preko 1000 zahteva za jednokratnu pomoć. Zato pozivamo građane Srbije, pojedince, grupe i pravna lica, da doniraju sredstva koja će biti upotrebljena za ovu namenu. Iznos je manje važan, važnija je spremnost da budemo solidarni. Sredstva možete donirati preko web stranice Donacije.rs, preko žiro računa Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (za FOND SOLIDARNOSTI): Komercijalna banka, broj 205-351975-08, a donacije od 200 dinara preko SMS poruke na broj 7300"
Fond za solidarnost