lepe vesti
sedam srpkih kandidata za oskara

Sedam srpskih kandidata za Oskara

Sadržaj

Na konkurs za izbor srpskog kandidata za Oskara prijavljeno je sedam filmova, potvrđeno je u Filmskom centru Srbije.

Lista kandidovanih filmova

To su: „Otac“ Srdana Golubovića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića i „Realna priča“ Gordana Kičića.

Od ove godine, za izbor srpskog kandidata za Oskara zadužen je Filmski centar Srbije.

Imenovanje predstavnika domaće kinematografije koji će se naći u trci za nagradu najbolji međunarodni film (kako glasi novi naziv kategorije „najbolji film sa van engleskog govornog područja“, poznate i kao „najbolji strani film“) ova kuća preuzela je od Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

Zbog pandemije, Američka filmska akademija pomerila je ceremoniju dodele Oskara na 25. april 2021, a Srbija, kao i druge zemlje, ima rok do 1. decembra da pošalju ime svog predstavnika.

Srpskog kandidata za Oskara će birati sedmočlana komisija.

– Četiri člana komisije daju strukovna udruženja (AFUN, UFUS…), jedan je član Upravnog odbora FCS-a i dva člana predlažemo iz reda uticajnih filmskih stvaralaca koji nisu u sukobu interesa, a ne moraju biti članovi strukovnih udruženja. Svaki član komisije bira i predlaže po dva filma. Film sa apsolutnom većinom glasova je naš kandidat. Ukoliko dva filma imaju isti broj glasova, predviđen je i drugi krug glasanja. Ovo je procedura koju primenjuju neke evropske zemlje koje imaju nekoliko Oskara – kaže Matić.

Prošle godine je srpsku kinematografiju predstavljao film „Kralj Petar I“ Petra Ristovskog.