lepe vesti
dslr fotoaparat

Šta je DSLR fotoaparat?

Sadržaj

Šta su DSLR fotoaparati?

DSLR je skraćenica za „Digital Single Lens Reflex“. Ova fraza bi značila da je u pitanju digitalna kamera koja koristi sistem ogledala da reflektuje svetlost od objektiva do optičkog uređaja, odnosno da pomeranjem ogledala za vreme ekspozicije, propusti svetlost direktno na senzor. Ova tehnologija „single lens reflex“ postoji u različitim formama još od 19 veka, a prvi komercijalni digitalni SLR aparati pojavili su se početkom devedesetih godina. Najpoznatije kompanije koje proizvode DSLR aparate su Canon i Nikon. Vredni spomena su i Sony, Sigma, Pentax, Mamiya, Leica, Hasselbald, Phase One.

Osnovni delovi fotoaparata

DSLR kamere se sastoje iz tri dela. Telo kamere, zatvarač i objektiv. Telo kamere je komora u kojoj se prelama svetlosni zrak i gde se beleži snimak na elektronskom čipu, digitalnom senzoru. Zatvarač fotoaparata je mehanička prepreka koja utiče na dužinu trajanja ekpozicije. Stisak okidača na telu kamere otvara zatvarač, i propušta svetlost do svetlosno osetljivog elektronskog čipa koji stvara fotografiju. Objektiv je uređaj koji prima i pozicionira svetlost. Objektivi su sačinjeni od stakala i više zasebnih sočiva. Kod DSLR aparata mogu se menjati objektivi, koje delimo na standardne, širokougaone i tele/zoom objektive.

Elektronski senzor

Za razliku od analognih fotoaparata, digitalna kamera koristi elektronski senzor CCD ili CMOS. Senzor ima određeni broj piksela koji je raspoređen po prostoru u određenoj razmeri. Piksel predstavlja najmanju fizičku jedinicu slike. Rezolucija kamere, odnosno senzora, meri se u megapikselima. Za registrovanje i čuvanje informacija, koriste se memorijske kartice. Količina zapisa koji staje na jednu karticu zavisi od njenog kapaciteta, kao i rezolucije i formata u kom se čuvaju fotografije, obično su to JPEG, TIFF ili RAW format fajlova.

DSLR fotoaparati predstavljaju standard u digitalnoj fotografiji. Zamenjivi objektivi ovoj vrsti uređaja daju neuporedivu prednost u odnosu na druge vrste kamera, pa su tako jednako zastupljeni kod fotografa amatera, početnika, obično uz objektiv iz kita, kao i kod profesionalaca koji se bave fotografijom.