lepe vesti
dslr ili mirrorless kamera

DSLR ili mirrorless kamera

Sadržaj

Šta je mirrorless kamera

Kao što samo ime i kaže mirror less, u pitanju su kamere koji u sebi nemaju ogledalo. Njegovo odsustvo omogućilo je da ovi fotoaparati imaju manje, kompaktnije, lakše telo, te su češće stvar izbora fotografa početnika. Da bi se stvorila fotografija, kod mirrorless kamera, svetlo koje prolazi kroz objektiv, direktno pada na senzor i projektuje se na lcd ekran. Veoma su laki i jednostavni za korišćenje, a upotrebom odgovarajućeg objektiva, koji se menjaju, daju fotografije visokog kvaliteta. Zahvaljujući odsustvu ogledala, tako da svetlost stalno pada na senzor, kao i LCD ekranu, gde je praćenje dešavanja lakše, mirrorless fotoaparati su odlični za snimanje videa. Upravo zbog toga sa popularizacijom You Tube-a, povećana je potražnja i kupovina ovih modela fotoaparata.

DSLR ili mirrorless – prednosti i mane

Za razliku od malih, praktičnih mirrorless fotoaparata, DSLR fotoaparati su znatno većih dimenzija. U okviru tela ove vrste profesionalnih fotoaparata nalazi se ogledalo putem koga se stvara fotografija, ali i gleda objekt fotografisanja. Drugim rečima, kada se gleda kroz optičko tražilo, zapravo se gleda kroz objektiv i ono što tada vidimo dobijamo i na samoj fotografiji. Ovo je velika prednost DSLR fotoaparata jer daju vernu sliku onoga što fotografišemo. Pored ogledala, ovi fotoaparati mogu koristiti različite objektive koji se koriste u zavisnosti od toga koja vrstu fotografije stvarate. Ukoliko je pejzaž u pitanju ili fotografisanje velike grupe ljudi, koriste se širokougaoni objektivi, koji će obuhvatiti ceo predmet fotografisanja i napraviti fotografiju odličnog kvaliteta.

DSLR fotoaparati imaju širok spektar funkcija, koje se ručno i veoma precizno podešavaju, što je prava stvar kada ste profesionalac. Uz pomoć ovih modela, možete napraviti fotografiju baš kakvu želite. Međutim, ukoliko još uvek niste vrsni fotograf, to može biti problem, jer ne znate kako i šta podesiti, što dovodi do stvaranja fotografije lošijeg kvaliteta. Stoga, pre upotrebe, bitno je informisati se o svim pojedinostima koje ovaj fotoaparat može da vam ponudi. Na tržištu, za ove aparate, postoji širok izbor dodatne opreme, koja samo nadopunjuje kvalitet samog DSLR aparata, što dodatno uvećava, već prilično visoku cenu ove vrste fotoaparata.

Mirroless fotoaparati kako u sebi nemaju ogledalo, manji su, lakši, jednostavniji za nošenje i korišćenje i imaju niže cene u odnosu na DSLR fotoaparate. Iako su manji, mirrorless fotoaparati su veoma popularni jer daju odlične video snimke, spontane fotografije, a kako se proizvode i sa full senzorima, daju, po kvalitetu, jednako dobre fotografije, baš kao i DSLR fotoaparati.

Mirrorless kamera ima manje kućište, pa samim tim i manju bateriju.  Sa druge strane, kako je senzor stalno aktivan, on za relativno kratko vreme može isprazniti celu batteriju što zna biti veoma neprijatno, jer ograničava i skraćuje vreme korišćenje fotoaparata.

DSLR kamera se prva pojavila na tržištu digitalnih fotoaparata sa većim izborom objektiva, jačom i kvalitetnijom baterijom i optičkim tražilom koje pruža odlične uslove fotografisanja, čak i u situacijama kada oni to prirodno nisu. Zbog sveta toga, ovi fotoaparati su u prednosti u odnosu na mirrorless. Međutim, noviji modeli mirrorless fotoaparata svake godine postaju tehnički sve savršeniji, što rezultuje fotografijom visokog kvaliteta, što dalje, uz manju težinu, bolje snimanje i reprodukciju videa, kao i snimanje više slika pri većim brzinama, daje im status ravnopravnih protivnika DSLR aparata.

Prilikom izbora suština je izabrati fotoaparat koji nudi one performanse koje se najbolje slažu sa tehnikama i potrebama fotografa, kao i vrsti fotografije koja se pravi. Ako uslovi dozvoljavaju, najbolja opcija je imati oba modela, pa ih kombinovati prema potrebi. Ono što je sigurno, bez obzira koji model da se izabere, zadovoljstvo je zagarantovano i to je suština cele priče.