lepe vesti
canon ili nikon

Canon ili Nikon foto aparat

Sadržaj

Kada je u pitanju digitalna fotografija, kao i DSLR fotoaparati, Canon i Nikon su dva vodeća brenda. Upravo iz tog razloga sasvim je opravdana potreba za povlačenjem paralele i poređenjem baš njih. Kada je filmska fotografija u pitanju, nije bilo nekog većeg odudaranja između ova dva brenda. Međutim, sa pojavom digitalne fotografije korisnici su, spram svojih potreba, počeli da vode računa koji će izabrati.

Canon DSLR aparati

Canon DSLR fotoaparati su veoma laki i jednostavni za korišćenje. Dugmići za podešavanje svih funkcija nalaze se u blizini lcd ekrana iliti na domak prstiju, za razliku od Nikon modela koji zahtevaju malo više angažovanja prilikom podešavanja.

canon dslr

Canon poseduje objektive za sve kategorije korisnika, od početnika, preko poluprofesionalaca do profesionalaca, kao i objektive različitih cena. Sa druge strane Nikon u svom asortimanu ima podjednako kvalitetne objektive, bez naglašavanja oznaka i sistema nivoa sočiva.

Svako Canon DSLR fotoaparat prilikom kupovine u svom paketu ima i softver za uređivanje fotografija, koji omogućava da se dodatno vrši uređivanje fotografije u pogledu osvetljenosti, kontrasta, zasićenosti i jačine boje, kompozicije i sl.  Kod Nikona, ovakav ili sličan softver se mora dodatno mora kupiti.

Nikon DSLR aparati

Nikon DSLR fotoaparati imaju podjedanko dobre i kvalitetne objektive za sve kategorije korisnika. Drugim rečima prilikom kupovine fotoaparata budite sigurni da ste dobili odličan objektiv, koji je u odnosu na Canon fotoaparate, višeg standarda. Takođe, prilikom prve kupovine DSLR fotoaparata za učenje, znajte da će vam objektiv koji ide uz taj model dugo biti od koristi.

Kada su objektivi u pitanju, Canon profesionalni modeli imaju oznaku – crvenu liniju i nazivaju se L sočiva. Iako su vrhunskog kvaliteta, koji će dati fotografije odličnog kvaliteta, ni u jednom momentu to ne znači da su kvalitetniji u odnosu na svog Nikon parnjaka.

nikon dslr

Prednost kupovine Nikon DSLR fotoaparata posebno dolazi do izražaja kod kupovine modela za početnike. U tom slučaju dobija se više nego kvalitetna kamera sa visoko kvalitetnim objektivom koji se dugo neće morati nadograđivati.
Kvalitet u pogledu kamere, ali i objektiva koji nude širok raspon modela za sve korisnike, potvrđuje činjenicu da je izabran odgovarajući model koji će se vremenom, u skladu sa potrebom nadograđivati u sve bolji i jači model.

I pored navedenih razlika, ukoliko se pitate za koji brend da se odlučite, kupite onaj koji u momentu kupovine ima nižu cenu. To samo potvrđuje činjenicu da su finese u pitanju kada su fotaparati ovih brendova u pitanju i da oba nude modele odličnih performansi i još boljeg kvaliteta.

Canon ili Nikon

Canon i Nikon su brendovi koji prate jedan drugi u pogledu modela i kvaliteta i od kojih je za očekivati da će u budućnosti nastaviti uzlaznom putanjom. Koji god da bude odabran nema greške. U pitanju su brendovi koji imaju istoriju, iskustvo, razvojnu politiku i tendenciju da budu najbolji. DSLR fotoaparati su modeli po kojima su Canon i Nikon poznati i veoma često profesionalci u svojoj kolekciji i tokom svoje karijere podjednako koriste i jedne i druge, što dokazuje značaj i kvalitet i jednih i drugih. Suma sumarum, Canon ili Nikon su dobitna kombinacija. Ne zaboravite to.