lepe vesti
najbolji nikon objektivi

Najbolji objektivi za Nikon

Sadržaj

Nikon je poznati brend fotoaparata, koji prati savremene trendove i nudi modele koji svojim performansama odgovaraju svim zaljubljenicima fotografije, od amatera do profesionalca. Izbor modela fotoaparata je svakako bitan, ali daleko veći značaj ima izbor adekvatnog objektiva. Koji objektiv ćete izabrati zavisi od toga šta je predmet vašeg fotografisanja i da li se fotografijom bavite rekreativno ili ste profi majstor. Stoga kategoriju najboljeg Nikon objektiva morate tražiti među onim objektivima koji se koriste za fotografiju kakvom se vi bavite. Drugim rečima, najbolji objektiv za fotografisanje pejzaža nije i najbolji objektiv za noćno fotografisanje i sl.

Top 5 Nikon objektiva

U zavisnosti od predmeta fotografisanja, evo i najboljih objektiva.

Objektiv univerzalne namene

Kada želite da imate jedan objektiv i sa njim fotografišete sve ono što vam za oko zapadne, praktično neko univerzalno sredstvo, onda je to AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G . U pitanju je kompaktan, lako prenosiv objektiv koji promenom svoje žižne daljine od 18mm do 55mm, daje podjednako dobru šansu za fotografisanje portreta, pejzaža, sportskih takmičenja, ali i snimanje filmova HD akcije.

Zahvaljujući novom motoru koji omogućava snimanje kvalitetnog video priloga, ovaj model fotoaparata je znatno tiši i brži od svojih predhodnika.

Objektivi univerzalne namene obično se dobijaju prilikom prve kupovine fotoaparata, kao potpora korisnicima koji iz amaterizma žele da pređu na viši nivo.

Objektiv pejzaža

Kada je u pitanju fotografisanje pejzaža, arhitekture, ali i krupnih portreta, posebnu pažnju treba obratiti na ovaj model AF-S NIKKOR 14–24mm f/2.8G ED , koji  predstavlja prvi ultraširokougaoni objektiv, koji i danas predstavlja najpopularniji objektiv ove vrste.  Zahvaljujući žižnoj daljini od 14mm do 24mm, sa fiksnom blendom od f/2,8, stvara fotografije visokog kvaliteta i najčešće ga koriste fotografi profesionalci.  Odlikuje ga izuzetna oštrina, kontrast boja i kod fotografija i kod videa. Visoka preciznost, brzo fokusiranje i ultra tihi rad glavne su karakteristike Nikonovog tihog motora. Iako je u pitanju ekstremno širokougaoni objektiv, distorzija je strogo kontrolisana.

Čvrsta konstrukcija i kvalitetan materijal, omogućava da se ovaj objektiv može koristiti i u najekstremnijim spoljašnjim i vremenskim prilikama, što je za fotografisanje pejzaža , više nego bitno.

Objektiv za portrete

Ukoliko je predmet fotografisanja portret, treba se voditi činjenicom da je u tim slučajevima standard objektiv od 85mm, koji omogućava fotografu da sa pristojne udaljenosti fotografiše portret. Međutim, ukoliko je predmet fotografisanja celo telo, ili glava i struk, tada se preporučuju objektivi sa širim vidnim poljem od 35mm, 45mm, 55mm koji omogućavaju približavanje osobi koja se fotografiše. Pored osobe, takva fotografija će obuhvatiti i jedan deo okruženja.

Najbolja Nikon opcija za fotografisanje portreta je AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G  , telefotografski objektiv srednje veličine, koga karakteriše brza blenda f/1,4. Ovaj objektiv je oličenje nekadašnjeg legendarnog Nikkor objektiva, sa ultra tihim radom i blendom od devet lopatica, koje stvaraju blagi efekat zamućenosti okoline.

Makro objektiv

Makro objektivi veoma su značajni kada želimo da fotografišemo nešto što je prilično udaljeno od nas. Uglavnom je u pitanju fotografisanje životinja, širokih panorama, brzih sportskih događaja, gde kao rezultat nastaju fotografije visokog kvaliteta.

Jedan od najboljih Nikon objektiva, kada je u pitanju ova vrsta fotografije je AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR . Ovaj telephoto objektiv ima promenljivu žižnu daljinu koja se kreće od 200mm do 500mm i omogućava fotografisanje ptica i životinja na velikoj udaljenosti, dajući fotografije sa istaknutim i najsitnijim detaljima. Ovaj objektiv ima konstantan otvor blende f/5,6, koji pruža odgovarajuću brzinu i oštrinu na celom prikazu fotografije. Ukoliko je predmet fotografisanja neki sportski događaj ili objekat koji se brzo kreće, kao napr. avion, ovaj objektiv je veoma stabilan, poseduje sistem koji smanjuje vibracije, a samim tim i sprečava zamućenje fotografije. Takođe, zahvaljujući specifičnom režimu Sport VR, u slučajevima brzih dešavanja, u tražilu se dobija stabilna slika, koja omogućava kvalitetno fotografisanje ili snimanje.

Noćno snimanje

Noćni prizori znaju biti veoma inspirativni za fotografisanje, ali i veoma izazovni. U zavisnosti od toga da li se fotografišu predmeti ili ljudi koji su na većoj udaljenosti i brzo se kreću ili je u pitanju fotografisanje zvezdanog neba ili svetla nekog grada bira se odgovarajući objektiv.

U prvom slučaju biraju se ultra širokougaoni objektivi sa velikim otvorom blende, kako bi se svaki kadar adekvatno uhvatio. Sa druge strane, ako nema kretanja, za noćni snimak odlični su objektivi koji imaju žižnu daljinu 20mm ili višu.

Nikon objektiv za noćno snimanje svetla grada je AF-S NIKKOR 50 mm f/1,8 G, kompaktan, lagan, standardni objektiv, koji sa maksimalnim i brzim otvorom blende f/1,8 obezbeđuje svetlu sliku. Poseduje asferično sočivo koje pruža fotografiju odličnog kvaliteta i u slučajevima lošeg osvetljenja, kakve su  noćne prilike. Predstavlja dobar odnos cene i kvaliteta i kao takav je jedan od najprodavanijih Nikon objektiva ovog tipa.

Ukoliko ste zaljubljenik u nebo i zvezde, najbolji Nikon objektiv za vas je AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED . U pitanju je ultra širokougaoni objektiv koji ima maksimalni otvor blende, koji pruža jasne i kvalitetne slike u  noćnim uslovima, kada nema dovoljno osvetljenja. Pored noćnog fotografisanja, ovaj objektiv odličan je i za sve druge kreativne momente: fotografisanje pod vodom, zatvoren prostor, pejzaže i sl.

Navedeni objektivi smatraju se najboljima u svojoj klasi. Međutim, treba naglasiti da izbor objektiva, pored same vrste fotografije, zavisi i od činjenice da li je korisnik amater ili profesionalac. Mada, već sama svest o značaju izbora objektiva govori da nije u pitanju amater, nego osoba koja ulazi u profesionalni svet fotografije. Razlika između takvog korisnika i profesionalca jeste što ovaj drugi koristi objektive visokih perfomansi, koje vuku i visoku cenu. Drugim rečima, dobar, adekvatan objektiv ne mora nužno da ima i visoku cenu. Nikon nudi širok izbor obektiva za sve vrste korisnika i fotografskih pravaca, samo je potrebno vreme da se izabere odgovarajući.