lepe vesti
garniture za dnevni boravak

Garniture za dnevnu sobu

Sadržaj

Kako je dnevni boravak mesto gde, po nekom nepisanom pravilu, provodimo najviše vremena, za očekivati je da u istom imamo lepu i udobnu garnituru. Pa nije li tako? Dnevna soba je mesto okupljanja porodice, prijatelja, mesto održavanja važnih, ličnih događaja, mesto gde se dobro zabavljamo, ali i lepo odmaramo. Zato garniture za dnevni boravak birajte pažljivo, bez žurbe i pametno. Šta to tačno znači, pitate se? Evo odgovora.

Garniture za dnevni boravak u skladu

Kada kažemo sklad, onda mislimo na dimenzije, stil, vrstu materijala.

  • Dimenzije – činjenica je da se površina dnevnog boravka razlikuje od doma do doma, ali isto tako je činjenica da ljudi teže da dnevni boravak bude što veći i komforniji, jer u njemu provode najviše vremena. U skladu sa tim, trudite se da izaberete garnituru tako da vam ne zauzima previše prostora, da prostor bude funkcionalan, a opet da bude dovoljno komfora kako biste uživali na njoj. Ukoliko ne možete vizuelno da ocenite koliko će prostora garnitura zauzeti, a vi izlepite selotejpom površinu koju bi ista zauzela i procenite da li se uklapa u vaš prostor. Pored dužine, vodite računa i o visini, jer nekada ne razmišljamo o zidovima, njihovoj visini i da li će garnitura nestati u njima ili će ih „pojesti“;
  • Materijal – veoma je važno da znate da li želite da garnitura bude kožna ili od drugog materijala. Kožna ganitura je moćna, u pogledu izgleda, ali i cene. Međutim, teško da ćete istu izabrati ako imate psa ili mačku kao kućnog ljubimca. Takođe, kožna garnitura za dnevni boravak zna biti hladnjikava u zimskom, odnosno neprijatna za sedenje i lepljiva u letnjem delu godine.
    Sa druge strane, tu su garniture od tekstila, plastificiranog ili prirodnog materijala, koje mogu biti izdržljivije, a li i zahtevnije za održavanje u odnosu na kožne.
    Suština je izabrati onaj materijala koji će, prema vašim potrebama, ali i strukturi porodice (mlađi par, porodica sa malom decom, porodice sa decom i psom, odrasle osobe i sl.), pružiti maksimalno i dugotrajno uživanje i lako održavanje;
  • Boja – kako bi, pored komfora, bio zadovoljen i estetski kriterijum, bitno je izabrati odgovarajuću boju koja će se lako uklapati u različit ambijent dnevne sobe. Kao najčešća varijanta, biraju su garniture sa neutralnim bojama, siva, bež, braon, koje garantuju poklapanje sa svakom novom bojom zida. Međutim, ukoliko se vama dopada neka jarko narandžasta, crvena ili žuta garnitura, nemojte odustati od nje. Svaka boja se može upariti sa nekom bojom, pa tako možete pronaći i odgovarajuću boju zidova, koja će pristajati boji vaše nove garniture. Možda malo više posla, ali bitno je da ste vi zadovoljni; 
  • Stil – pored boje, obratite pažnju na stil. Ukoliko se radi o modernom prostoru, birajte garnituru minimalističkog dizajna, sa ravnim, svedenim, oštrim ivicama. Sa druge strane, ako se radi o tradicionalnom prostoru, birajte široke garniture sa masivnim naslonima, stabilnim rukohvatima.
  • Oblik – da li će garnitura biti L ili U oblika zavisi od prostora kojim raspolažete. L garniture su veoma praktične. Možete ih postaviti gde god hoćete i kako god hoćete i one će biti ne samo funkcionalne, pružiće vam šansu da uredite i preuredite prostor.
    U garniture odlično su rešenje za veće dnevne sobe i porodice sa većim brojem članova. Odišu komforom i luksuzom.

Garniture za dnevnu sobu podela prema funkciji

U zavisnosti od namene, garniture mogu bit za:

  • Sedenje – imaju isključivo funkciju za sedenje i karakteristične su za one stambene prostore gde ima dovoljno drugih spavaćih soba, a dnevna soba je isljučivo za druženje, okupljanje i sedenje;  
  • Sedenje i spavanje –  garniture koje se mogu razvlačiti, neretko se koriste za spavanje, posebno ukoliko je stan mali, nema odvojene spavaće sobe ili se koristi kao smeštaj za goste.
    Kod ovih garnitura vodite računa da ista ima kvalitetan mehanizam za rasklapanje, jer u protivnom izgubiće svaku funkciju i moći ćete je baciti. A to vam siguno nije cilj.

Prema izgledu, garniture su poznate kao:

  • Ugaona garnitura za dnevni boravak – koja, kako samo ime i kaže, najbolje se uklapa u ugaoni deo prostora, ali nije pravilo. Najčešće su pomenutog L ili U oblika;
  • Trosed – veoma česta varijanta garniture za sedenje. Nekada se javljao u kombinaciji sa dvosedom i trosedom, dok danas to nije obavezno. Odlična je varijanta jer se može postavljati u bilo kom delu dnevne sobe i savršeno će pristajati. Trosed se, kao i garnitura može razvlačiti i koristiti i za sedenje i za spavanje ili može biti samo u funkciji za sedenje;
  • Dvosed – manja varijanta troseda. Odličan kada su u pitanju manji prostori.

Garnitura za dnevni boravak i svaki budžet

Danas se, teško koja dnevna soba može zamisliti bez garniture za sedenje. Zapravo, takva soba ne bi bila dnevna soba. Dnevna soba je mesto za odmor, reset, opuštanje, dobru energiju, a sve to praktično je nemoguće bez garniture za dnevni boravak. Ok, može poslužiti i fotelja. Još ako je ona široka, meka i udobna. Ali na kratke staze. Garnitura je ta koja dnevnu sobu čini dnevnom sobom. 

Koliko su one must have, govori i činjenica da se danas na tržištu nalazi veliki izbor različitih modela, dimenzija, proizvođača i, pogađate, različitih cena. Drugim rečima, bez obzira da li imate malu ili veliku dnevnu sobu, da li preferirate moderni ili tradicionalni stil, da li ste više za kožne garniture ili tkaninu, tržište će vam udovoljiti. 

Pre nego što krenete u kupovinu, prosurfujte internetom, pogledajte šta se nudi, šta vi imate, a šta hoćete da imate, spremite novčanik ili karticu i krenite u potragu za svojim komadom raja.