lepe vesti
srb cirilicni domen

Devet godina .срб ćiriličnog domena

Sadržaj

Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) 27. januara obeležila je devet godina od početka registracije .срб domena i korisnicima interneta poklonila još jedno ćiriličko pismo – Orto RNIDS, izrađeno u saradnji sa organizacijom Tipometar.

Novo pismo je predstavljeno tokom onlajn skupa „Ćirilica u digitalnom svetu“, održanog 27. januara 2021.

Tokom skupa dr Svetlana Slijepčević Bjelivuk, naučna saradnica na Institutu za srpski jezik SANU, održala je predavanje u kom razmatra koliko je internet izmenio srpski jezik, kako se naša komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije i može li se i koliko braniti jezička baština od takvih uticaja. Kakva je uloga ćirilice u poslovanju, imajući u vidu oslonjenost modernog poslovanja na internet, razmatralo je trojica panelista.

Kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je korišćena u dizajnu, šta su izazovi, a šta prednosti upotrebe ćirilice, objasnio je Igor Adamović, kreativni direktor, Control Creative. Koliki je izazov kreirati i održavati sajtove na ćirilici i sa ćiriličkim linkovima, i implementirati transliteratore u različite CMS-ove, kao i šta propisuju međunarodni standardi koje proizvođači softvera i velike onlajn platforme (ne)poštuju, ispričao je Vladimir Marić, direktor programerske firme Mrežni sistemi. Šta sve (ne)znamo o programiranju na ćirilici i programskom jeziku Ć++ pojasnio je Petar Slović iz kompanije Quantox Technology. Program je vodio i panel moderirao Zoran Stanojević, urednik internet portala RTS-a.

Orto i Areal ćirilični fontovi

Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje je RNIDS, povodom obeležavanja godišnjice .срб domena, poklonio.

Za razliku od Areal RNIDS-a, predstavljenog u januaru 2020. godine, slabserifnog tipografskog pisma, Orto RNIDS je sanserifno tipografsko pismo humanističkog tipa. Karakteristike novog pisma predstavila je Ana Prodanović, docentkinja na Fakultetu promenjenih umetnosti i autorka fontova.