lepe vesti
citrusi za mršavljenje

Citrusi za mršavljenje

Sadržaj

Citrusi za skidanje kilograma

Poznato je da pojedine vrste biljaka i voća imaju veće dejstvo u procesu smanjenja telesne težine. Zato se koriste kao osnova za mnoge preparate za mršavljenje ili se od njih prave čajevi sa istom namenom. Ovde ćemo se osvrnuti na citruse za koje je utvrđeno da jače utiču na izbacivanje nepotrebnih materija iz tela, detoksikaciju, metabolizam i brži rad creva.

Možda ste već imali priliku da čujete da su citrusi odlični za skidanje suvišnih kilograma. Od svih njih, najbolju reputaciju ima grejpfrut. Istraživači su dokazali da su žene koje su redovno jele grejpfrut ili pile sok ove voćke, imale oko pet kilograma manje i oko šest procenata niži indeks telesne mase, u odnosu na osobe koje ga nisu unosile.  Ovo voće je odličan izvor vitamina C, kalijuma i magnezijuma, ali Rampersod kaže da nema dokaza da grejp ima neki “čarobni sastojak” za mršavljenje, kako su tvrdili autori pojedinih dijeta. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte da obogatite ishranu drugim namirnicama sa visokim sadržajem vode, poput krastavaca i lubenice.

Citrus dijeta je brzi program za mršavljenje tokom kog se konzumira samo citrusno južno voće i sokovi od njega tokom 3 dana. Pravila su jednostavna. Za tri dana osobi na dijeti je dozvoljeno da jede limetu, grejpfrut, pomorandže, mandarine i limun. Preporučuje se umereno vežbanje tokom prva dva dana ove stroge dijete ili samo lagana šetnja u trajanju od 45 minuta. Osim vode i ceđenih sokova od citrusnog voća bez ikakvih dodataka, nijedno drugo piće nije dozvoljeno.Izuzetak može biti samo šolja kafe bez šećera dnevno.

Sokovi, gazirani i negazirani, puni su šećera i raznih konzervanasa, zato je sigurnije i bolje opredeliti se za ceđene sopstvenom rukom, u koje znate šta ste stavili. Opštepoznato je da vitamin C „razgrađuje“ masti, pa je čaša „voća“ bogatog njime odličan način da započnete svoj dan. Suvišno je govoriti o dejstvu limunade, tople ili hladne, na organizam i zdravlje. Međutim, pored dijete od 8 limuna, napitak od njega koji „obećava“ topljenje kilograma je i hladan čaj sa ruzmarinom. Naime, prokuva se litar i po vode i u to se doda jedan iseckan limun i 50gr ruzmarina. To se „prokuva“ još neki minut, i obavezno se procedi kad se ohladi. Drži se u frižideru i svako jutro se pije po 1dl pre obroka.

Najdragocenija i telu najpotrebnija tečnost je, ipak, voda. Zato, pijte je što više i ne štedite je kad je to u pitanju.Nadamo se da smo Vam pomogli da na jednostavan, lak i brz način skinete po koji kilogram.