lepe vesti
kritična masa

Kritična masa, ulice za bicikliste

Sadržaj

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” kao neformalno osnovano je aprila 2011. godine kada je bečki student na volonterskoj razmeni rešio da u Beogradu pokrene mesečne biciklističke vožnje kroz centar grada koje su u 300 gradova širom sveta poznate pod nazivom Kritična masa, koje za cilj imaju podizanje svesti o ravnopravnom učešću vozača bicikla u urbanom saobraćaju.

Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u preko 300 gradova širom sveta, sa ciljem skretanja pažnje na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu, održava se svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17h sa Trga Republike, a u regionu u Novom Sadu, Šapcu, Skoplju, Zenici i Zagrebu. To je mesečna proslava biciklizma (ne protest), događaj koji pripada građanima i građankama na najdirektniji mogući način.

Udruženje Kritična Masa

Udruženje je zvanično registrovano 15.12.2012. godine, jer se isto u međuvremenu razvilo i javila se potreba za daljim, zvaničnim napretkom.

Ulice za bicikliste je nezavisno udruženje koje se zalaže za poboljšanje uslova i povećanje broja biciklista i biciklistkinja u saobraćaju grada Beograda, te stavljanje kulture pešačenja i bicikliranja u dominantnu ili barem ravnopravnu poziciju u odnosu na automobilsku, koja je zastarela i na mnogo načina ugrožava dobrobit građana i građanki. Ponosni smo na to da smo primer grassroots aktivista u Beogradu. Naše aktivnosti odvijaju se lokalno, na osnovu interesovanja i angažovanja zajednice.

Misija udruženja

Misija udruženja je da nadležne tela gradske i državne uprave razumeju da je ulaganje u automobilsku kulturu štetno za ovaj grad, te zatvaranje šireg centra za sav motorni saobraćaj osim električnog javnog prevoza i povećanje prostora na ulicama grada za socijalne aktivnosti, pešačenje, bicikliranje i ostale zdrave i održive vidove saobraćaja koji su poželjni u modernim gradovima.