lepe vesti
zdravo mršavljenje

Zdravo mršavljenje

Sadržaj

Zdravo mršavljenje bez gladovanja je moguće, najvažnije u svemu tome je mudro sastavljanje jelovnika i to ne samo kratkoročno kao tokom dijete nego u većini dana tokom godine osim nekih praznika kad sebi možete dati malo oduška…

Gojaznost je bolest savremenog čoveka. Debelih je sve više, a uzrok tome je pre svega nepravilna ishrana. A to ne podrazumeva samo loš izbor hrane nego i njen način pripreme, kombinovanje namirnica, raspored i satnicu obroka itd.

Svaki obrok trebao bi da sadrži odgovarajuću ravnotežu makronutrijenata-belančevina, ugljenih hidrata – i masnoća u razmeri 30:40:30 odsto koja izaziva povoljnu hormonalnu reakciju, naročito u proizvodnji glukagona i insulina. Bez obzira na izbor belančevina njihova ispravna količina zavisi od tri činioca-telesne težine, postotka masnoće u telu i fizičke aktivnosti.

Nije teško zaključiti da unod belančevina mora biti individualno prilagodjen tako da izrada jelovnika zahteva nutricionističko znanje i praksu.Naročito treba paziti na izbor i količinu unosa ugljenih hidrata, jer nisu svi isti. Povoljni su složeni ugljeni hidrati,koji imaju nizak glikemijski indeks-polako ulaze u krvotok,postupno podižu nivo šečera i podstiču umerenu insulinsku reakciju. Nepovoljni su jednostavni ugljeni hidrati, koji imaju visok glikemijski indeks-brzo podižu nivo šećera u krvi i izazivaju preteranu insulinsku reakciju, zbog čega se javlja stalna potreba za hranom, stanje poznato pod nazivom insulinska rezistencija.

Kako bi obrok bio potpun, ne smemo zaboraviti masnoće

Masnoće iz obroka iz želudca oslobadjaju hormon kolecistokinin,koji šalje impulse u centralni nervni sistem i podstiče osećaj sitosti, dakle znak da treba prestati s jelom. Ipak birajte nezasićene masnoće, poput maslinovog, lanenog ili ribljeg ulja.

Preskakanje doručka kako bi se uštedelo na kalorijama,nije uspešan pristup mršavljenju.Propustimo li doručak nadoknadićemo ga popodnevnim ili večernjim prejedanjem. Ispravno uravnotežen obrok i njegova pravilna raspodela tokom dana logično su rešenje za pametnu ishranu. Nikad ne treba dopustiti da prodje više od četiri sata a da nismo uzeli hranu, pa makar to bio i komad voća.Ko god je bio na drastičnoj dijeti snosio je i drastične posledice u vidu gubitka vode i mišićne mase a time i aerobne snage. Zdravo mršavljenje je moguće uz zdravo razmišljanje jaku volju i pravilnu ishranu jer pravilna ishrana je osnov za zdravo mršavljenje bez gladovanja.