lepe vesti
jednodnevni izlet beograd

Jednodnevni izleti iz Beograda

Sadržaj

Koliko puta ste poželeli da za vikend pobegnete negde iz grada, negde gde ćete za jedan dan povratiti energiju za nove svakodnevne obaveze? Verovatno mnogo puta. I to već negde oko srede, kada energija počne rapidno da opada. Da ne biste čekali godišnji odmor ili praznike i slobodne dane, već danas saznajte gde možete pobeći na jedan dan. Gde? Evo baš ovde, u nastavku teksta slede predlozi i jednodnevni izleti iz Beograda.

Kako imate jedan dan, jasno vam je da birate destinacije do kojih nećete morati voziti pola dana. Najviše do dva sata u jednom pravcu.

Srpska Atina

Novi Sad, stari laloški grad, u koji, čim stignete prebacujete se na mirniju frekvenciju. Za početak krenite od centra grada, Katedrale Imena Marijinog, starog dobrog Miletića, a potom lagano, jer u Novom Sadu i ne može brže, Zmaj Jovinom i Dunavskom do Dunavskog parka. Tamo malo odsedite. A, potom, opet lagano, razume se krenite na Varadinski most sve do tvrđave. Da, peške. Da malo protegnete noge. 

A na Petrovaradinskoj tvrđavi nađite neku klupu i uživajte u pogledu na Novi Sad, Dunav ili podgrađe tvrđave. Ukoliko vam vreme dozvoli, možete obići i Muzej grada Novog Sada i prošetati podzemnim lagumima u potrazi za zanimljivim pričama iz ovog kraja. Nakon šetnje, vratite se u grad i ručajte neki od vojvođanskih specijaliteta u nekom od restorana salaša kojima obiluje Novi Sad.

Kao što vidite na ovaj izlet možete krenuti i vozom, jer vam auto i nije potreban.

Sremski Karlovci – Stražilovo

Možda ste pomislili zašto nismo vezali Novi Sad i Sremske Karlovce? U pravu ste. Mogli smo. Ali svako od ovih varoši ima toliko mesta koja trebate da vidite, te pravi je greh samo proleteti kroz njih.
Kada stignete u Sremske Karlovce, stigli ste u varoš velike kulturne, duhovne i obrazovne vrednosti. U samom centru, krenite u laganu šetnju od Bogoslovije, preko Stefaneuma, Patrijaršijskog Dvora, Saborne crkve, do Česme četiri lava, gde obavezno zamislite želju i bacite dinar, do Magistrata, Karlovačke gimnazije i katoličke crkve. Nakon ovog obilaska, morate napraviti pauzu u nekom od lokalnih restorana, gde uz okrepljenje obavezno probajte i čuveni karlovački bermet, jer nakon jedne čaše, ceo ovaj prostor doživećete mnogo vernije i intezivnije.
Nakon centra, zaputite se do Kapele mira, objekta gde je potpisan Karlovački mir, mesta gde se izraz „okrugli sto“ ovde prvi put upotrebio.

Šetnju u Karlovcima, završite odlaskom u Botaničku baštu, gde ćete imati prilike da uživate u bojama 115 različitih biljnih vrsta, koje su donosili i sadili čuveni Srbi i karlovački đaci.

Da biste sumirali sve što ste videli morate otići u prirodu. Zato nakon Karlovaca, krenite put Stražilova. Skupite energiju i odvažite se za izazovnu šetnju do groba Branka Radičevića. A, onda odgore bacite pogled ka Sremu i uživajte u panorami koja se prostire pred vama. Ukoliko ste poneli „alat“ možete napraviti roštilj u prirodi. Ukoliko niste, tu je restoran“Brankov čardak“ i njihovi specijaliteti za okrepljenje. 

Po zavšetku ovog izleta, budite sigurni da ćete imati energije dovoljno da izgurate dve radne nedelje.

U tem Somboru

Možda je malo dalje, ali ako ranije krenete stićete taman na vreme da obiđete divnu somborsku varoš. Šetnjom ili vožnjom  fijakerom duž somborskih bođoša, i sami ćete se uveriti zašto je Zvonko Bogdan baš ovoj varoši posvetio pesmu. Nakon temeljne šetnje i fotkanja mnogih znamenitih objekata, savetujemo vam da uđete u Županiju i pogledate najveću sliku u Srbiji „Bitka kod Sente“, površine 40m2. 

Sombor je grad kulture i umetnosti. Sa tim u vezi upoznajte pozorište, u kome je prva predstava odigrana 1882.godine. Potom  krenite u obilazak Savremene galerije „Milan Konjović“ u kome se nalazi preko 1000 dela ovog umetnika, koji ih je zavetovao svom rodnom gradu. Posle galerije nastavite ka Galeriji kulturnog centra „Laza Kostić“. 

U šetnji nemojte preskočiti verske objekte Crkvu Svetog Đorđa, Crkvu Presvetog Trojstva, Plebaniju sa orguljama iz 1772.godine.

Kada se umorite od šetnje i obilja infomacija, savetujemo vam da se okrepite u nekom od lokalnih restorana ili skonete do čarde na riblju čorbu i somborsko vino. Možda, nakon toga i vi napišete neku pesmu o Somboru, nikad’ se ne zna.

Golubac – manastir Tumane – Srebrno jezero

Posle Vojvodine, red je da dolinom Dunava krenete u pravcu Požarevca i Velikog Gradišta do manastira Tumane, poznatog po mnogim isceljenjima. Nakon obilaska manastirskog kompleksa krenite do Golubca i Golubačke tvrđave, koja nakon renoviranja izgleda kao jedna od najlepših tvrđava u našoj zemlji. Posle temeljne šetnje i fotografisanja predela, savetujemo vam da se uputite do Srebrnog jezera. Tamo se smestite u neki od lokalnih restorana, okrepite se, a pre polaska kući prošetajte malo oko jezera kako biste potrošili kalorije koje ste uneli. 

Ovo je izlet u kome ćete pronaći i duhovni i svetovni mir.

Smederevo – Smederevska tvrđava

Ukoliko ste raspoloženi da vidite najveću tvrđavu na ravnom u Srbiji, onda je prava prilika da se uputite u Smederevo.
Smederevska tvrđava, svojevrsni muzej na otvorenom, srednjovekovna prestonica i dvor Đurđa Brankovića, i danas svojim zidinama dominira prostorom.
Posle tvrđave red je da priču upotpunite obilaskom Muzeja grada Smedereva, u kome se nalaze bogate istorijske, etnološke, arheološke i umetničke zbirke.
Svoj obilazak dalje upotpunite odlaskom do Karađorđevog duda, starog preko tri veka, ispod koga je 1805.godine, turski  zapovednik, predao ključeve grada Karađorđu, čime je ovaj grad i zvanično, drugi put, postao prestonica Srbije.

Ukoliko ste ljubitelj vina, poznato vam je da su Smederevo i ceo kraj poznati po vinogradima. Vinski grad ili Vino grad je deo grada u kome se nalaze kućice u vidu bačvi u kojima lokalni prodavci prodaju svoja vina. Nemojte ovo preskočiti. 

Kada se umorite, preporučujemo vam da pauzu napravite na Trgu republike u nekom od restorana i uživate u lokalnim specijalitetima, kvalitetnim vinim i, ako vam vreme dozvoli, u pogledu na sam centar grada.

Srbija, ali i okolina

Kao što i sami možete zaključiti, u Srbiji se nalazi veliki broj zanimljivih mesta, turističkih lokaliteta, gde možete kvalitetno provesti dan, uživati u ambijentu i povrh svega, upoznati svoju zemlju. 

Međutim, ukoliko ste ipak raspoloženi da dan provedete preko granice, neki od zanimljivih izleta su odlazak do Morahalom Banje, Segedina, Pečuja u Mađarskoj, ili Temišvara u Rumuniju. Ako ste pak raspoloženi za isto govorno područje, ali preko granice, Etno selo Stanišići će vam pružiti  sve uslove za jedan savršen dan.

Šta god odlučili i gde god otišli, potrudite se da se opustite, uživate u trenutku i skupite energiju za nove, uspešne dane koji su pred vama.