lepe vesti
turska letovališta

Najbolja letovališta u Turskoj 2023

Sadržaj

Letovanje na Turskom moru je jedno od najpopularnijih turističkih destinacija na Mediteranu. Turska obala ima preko 8000 kilometara obale i pruža neverovatne plaže sa kristalno čistim morem, obiljem sunca i brojnim aktivnostima na vodi. Turska obala Mediterana podijeljena je u tri dela: Egejsko more, Tursko more i Mediteran, svaki sa svojstvenim neodoljivim šarmom.

Na Egejskom moru, mala mesta poput Kušadasija i Bodruma pružaju vrhunsku zabavu i prelepe plaže sa toplim morem.

Tursko more poznato je po Alanji i Antaliji, koje nude spektakularne peščane plaže i tirkizno more.

Mediteranska obala Turske, s gradovima poput Marmarisa i Kasa, poznata je po predivnoj prirodi, planinskim krajolicima i spektakularnim zalascima sunca.

Bez obzira na to koji deo Turske obale posetite, možete očekivati nezaboravno letovanje s prekrasnim plažama, kulturom i gastronomijom koja vas nikada neće ostaviti ravnodušnim.

Antalija – grad sunca i istorije

Antalija je jedno od najpopularnijih turskih letovališta sa više od 300 sunčanih dana godišnje i bogatom istorijskom baštinom. Ovaj grad nudi prekrasne plaže, tirkizno more i egzotičnu atmosferu. Fraze koji se najbolje vezuju za Antaliju su „Antalijska rivijera“, „Srednjovekovni gradovi“ i „Lokalna gastronomija“.

antalija rivijera

Antalijska rivijera je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Turskoj, koja se proteže na oko 640 km obale. Ovo područje poznato je po svojim čistim plažama, kristalnom moru i velikom broju arheoloških lokaliteta. Osim toga, turisti koji posete Antalijsku rivijeru imaju priliku upoznati tursku kulturu i tradiciju, uživati u ukusnoj hrani i piću te se opustiti u nekim od najluksuznijih hotela na svetu.

Rivijera se sastoji od više gradova, od kojih su najpoznatiji Antalija, Kemer, Belek, Side i Alanja. U Antaliji, turisti mogu posetiti stari grad Kaleici, koji je pod zaštitom UNESCO-a i oduševiti se uskim ulicama, džamijama, muzejima i starim građevinama. Osim toga, u Antaliji se nalazi i mnoštvo muzeja, parkova i botaničkih vrtova, koji će vas sigurno oduševiti svojom lepotom i raznolikošću. Antalijska rivijera takođe nudi razne vodene aktivnosti poput ronjenja, parasailinga, raftinga i jedrenja, tako da će svi posetioci naći nešto za sebe.

Bodrum – ostrvo zabave i glamura

Bodrum je poznat po svojoj glamuroznoj sceni, klubovima, restoranima i marinama, koji privlače turiste širom sveta. Bodrum nudi predivne plaže, kristalno čisto more i mnoštvo različitih aktivnosti. Prve asocijacije na Bodrum su „Marine i jahte“, „Srednjovekovna tvrđava“ i „Noćni život“.

bodrum noćni život

Bodrum je poznat po svojoj živahnoj noćnoj sceni, koja privlači turiste iz celog sveta. Ovaj grad ima širok izbor klubova, barova i restorana koji su otvoreni do kasno u noć. U samom centru grada nalaze se popularni barovi i klubovi kao što su Halikarnas, Marina Yacht Club i Club Catamaran, dok se duž obale nalaze brojni klubovi na otvorenom s pogledom na more. Bodrum ima širok izbor restorana, od tradicionalnih turskih restorana do modernih restorana sa međunarodnom kuhinjom. Mnogi od njih nude zabavu uživo i vrhunska vina. Ako tražite mirniji noćni provod, možete prošetati uzduž obale i uživati u romantičnoj atmosferi koju nudi ovaj prekrasan grad. Bez obzira na vaš izbor, noćni život u Bodrumu neće vas razočarati.

Alanja – grad sunca i avanture

Alanja je poznata po svom prekrasnom tirkiznom moru, dugim peščanim plažama i brojnim avanturističkim aktivnostima, poput paraglajdinga i planinarenja. Ovaj grad nudi nezaboravne doživljaje za celu porodicu. Najpoznatije znamenitosti koje krase Alanju su „Dinler vodopadi“, „Kleopatrina plaža“ i „Alanjska tvrđava“.

alanja plaža kleopatra

Kleopatrina plaža u Alanji, jedna je od najlepših plaža u Turskoj. Prema legendi, ova plaža je dobila ime po Kleopatri, kraljici Egipta, koja je navodno svoje vreme provodila na ovoj prekrasnoj plaži sa rimskim vojskovođom Markom Antonijem. Plaža se nalazi na ostrvu koje se nalazi neposredno uz obalu, a do nje se može doći brodom ili pontonskim mostom. Ova peščana plaža duga je oko 2 km i ima vrlo fini pesak i veoma čisto more. Okružena je strmim stenama i borovom šumom, što joj daje neverovatnu prirodnu lepotu. Kleopatrina plaža opremljena je ležaljkama, suncobranima i tuševima, a posetioci takođe mogu uživati u nekim od lokalnih restorana i barova koji se nalaze u blizini. Kleopatrina plaža je jedna od glavnih atrakcija Alanje i nezaobilazna destinacija za sve turiste koji dolaze u ovaj prekrasan grad na Mediteranu.

Kušadasi – egejski biser

Kušadasi je prekrasan turistički grad smešten na Egejskoj obali Turske. Grad je poznat po svojim plažama, bujnoj prirodi i bogatoj istoriji. Kušadasi ima prekrasnu luku, koja je domaćin mnogim kruzerima koji posećuju ovu regiju. U gradu se nalaze neke od najlepših plaža Turske, poput Ladies Beach i Long Beach. Uz to, grad nudi i bogatu istoriju, sa nekim od najimpresivnijih istorijskih lokaliteta Turske, poput antičkog grada Efesa. Efes je izuzetno očuvan grad, koji datira još iz 3000. godine p.n.e. i često se naziva „otvoreni muzej“ zbog svojih neverovatnih ostataka, poput hrama Artemide, biblioteke Celsus i Teatra. Kušadasi je poznat i po svojoj živahnoj atmosferi i bogatom noćnom životu. Restorani i barovi poslužuju ukusnu tursku hranu i pića, dok noćni klubovi ostaju otvoreni do kasno u noć. Bez obzira želite li da se opustite na plaži, istražite istoriju ili se zabaviti u gradu, Kušadasi ima sve što vam je potrebno za nezaboravno letovanje.

kušadasi pijaca

Najbolje letovalište u Turskoj 2023

Odabir letovališta u Turskoj zavisi od različitih činjenica, kao što su vaše želje i interesovanja, budžet, vrsta i vreme putovanja. Evo nekoliko saveta koji bi vam mogli pomoći u odabiru savršenog letovališta u Turskoj:

Odaberite vrstu

letovališta koja odgovara vašim potrebama Turska ima širok raspon letovališta, od mirnih i opuštajućih do živahnih i zabavnih. Odlučite želite li romantični odmor s partnerom, porodični odmor ili želite provesti vreme sa prijateljima.

Razmotrite lokaciju

Turska ima tri glavne obale: Egejsko more, Tursko more i Mediteran, svaka s vlastitim posebnostima. Svaka obala ima različitu klimu, plaže, krajolike i atrakcije, pa razmislite o tome što vam se najviše sviđa.

Budžet

Turska nudi širok raspon mogućnosti za putovanje, od luksuznih do ekonomičnih. Ako imate ograničen budžet, istražite manje poznata letovališta koja mogu biti jeftinija, a još uvek pružaju sjajno iskustvo.

Aktivnosti

Ako želite aktivnosti poput ronjenja, jedrenja na dasci ili planinarenja, proverite koja letovališta nude te aktivnosti.

Vreme putovanja

Klima u Turskoj varira u zavisnosti od vremena putovanja. Leto je vruće i suvo, dok su proleće i jesen blaži i idealni za istraživanje znamenitosti.

Recenzije drugih putnika

Pročitajte recenzije drugih putnika kako biste dobili ideju o iskustvima drugih ljudi u određenom letovalištu. Za zaključak, važno je uzeti u obzir sve ove faktore kako biste odabrali savršeno letovalište u Turskoj koje u potpunosti odgovara vašim željama i potrebama.