lepe vesti
crna gora uslovi ulaska

Uslovi za ulazak u Crnu Goru

Sadržaj

Razlozi za posetu Crnoj Gori

Crna Gora, biser Balkana, nudi neviđene prirodne lepote, raznoliku kulturu i bogato nasleđe. Bez obzira da li ste ljubitelj plaža, planina, kulture ili avantura, ova mala zemlja ima mnogo toga da ponudi.

Jadransko primorje: sunce i more

Crna Gora je poznata po svojim prelepim obalama duž Jadranskog mora. Plaže gradova poput Budva, Sutomore i Ulcinj privlače ljude iz celog sveta. Pored sunčanja i kupanja, turisti ovde mogu uživati u bogatom noćnom životu i izvrsnoj mediteranskoj kuhinji.

Boka Kotorska: Evropska oaza mira

Boka Kotorska je najlepši jadranski zaliv, okružen impresivnim planinama. Gradovi poput Kotora i Perasta čuvaju bogatu istoriju, sa uskim ulicama i zapanjujućim crkvama. Ovde takođe možete uživati u brodskim izletima i vožnji biciklom duž obale.

Podgorica: glavni grad i kulturni centar

Podgorica, glavni grad Crne Gore, nudi kontrast između modernog i istorijskog. Grad je prepun kafića, restorana i kulturnih dešavanja. Posetite Stari Grad, Ribnica most i Muzej Marka Miljanova da biste doživeli duh Crne Gore.

Planinski Turizam: Duh Divljine

Crna Gora nudi spektakularne planine, uključujući Durmitor i Prokletije, koje su idealne za planinarenje, skijanje i planinske biciklističke ture. Ne propustite posetu Nacionalnom parku Durmitor, Crno Jezero i Kanjon Tare, drugu najdublju klisuru na svetu.

Rafting: Adrenalinska Avantura

Kanjon reke Tara je popularno mesto za rafting i spada u najlepše kanjone na svetu. Ovo je savršena destinacija za one koji traže dozu adrenalina i žele da istraže divlju prirodu Crne Gore.

Uslovi ulaska u Crnu Goru

Državljani Republike Srbije mogu ući u Crnu Goru i boraviti u njoj pod istim uslovima kao građani Crne Gore (sa ličnom kartom). Državljani Republike Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske mogu ući u Crnu Goru i boraviti u njoj do 90 dana. Oni mogu putovati po Crnoj Gori sa važećim putnim ispravama.

Za Crnu Goru nisu potrebna dokumenta kao što su zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu. Ukoliko vlasnik vozila nije u njemu, osoba koja upravlja vozilom treba da poseduje ovlašćenje overeno u sudu ili u opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu izdata u AMS Srbije koja važi godinu dana.

Potrebna dokumenta za ulazak

  • Za punoletne osobe i starija maloletna lica sa navršenih 16 godina – pasoš ili važeća lična karta
  • Za mlađa maloletna lica do 16 godina – pasoš ili važeća lična karta
  • Za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16-te godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika.

Covid-19 procedure

Državljani Republike Srbije mogu ući u Republiku Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Republike Crne Gore. Zdravstveno upozorenje dostupno je na svim graničnim prelazima u Republike Crnoj Gori i objavljuje se na internet stranici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Republike Crne Gore.

Trenutno ne postoje nikakve potvrde vezane za zdravstveno stanje koje je potrebno poneti na uvid, niti zdravstvena upozorenja, ali se svakako preporučuje da pre putovanja obezbedite putno osiguranje.