lepe vesti
popusti za penzionere

Popusti za penzionere

Sadržaj

Od 15. marta kreću prijave, a od 1. oktobra će moći i da se koriste nove penzionerske kartice, koje će najstarijim građanima omogućiti mnogobrojne popuste. Oni ih, međutim, i sada, bez najavljenih kartica, imaju u mnogim radnjama.

Koje će sve popusti penzioneri imati sa karticom “novije generacije” još nije poznato, jer, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, tek se kreće u kampanju u kojoj će pozvati što više kompanija u Srbiji da se priključe ovoj akciji.

Penzionerske kartice

Iako nije precizirao nijedno ime, Mali je rekao kako se već sigurno zna da će penzionerima popuste uz novu karticu omogućiti neki veliki trgovinski lanci.

U međuvremenu, država je pripremila vodič u kom će penzioneri dobiti više informacija o tome šta sve mogu sa penzionerskom karticom i čemu ona služi. U vodiču, koji će stići na kućne adrese najstarijih građana, država ih podseća da već od 2018. imaju penzionerske kartice sa kojima mogu da ostvare popuste, a da će nove koje se najavljuju od 1. oktobra biti “novija generacija”.

Međutim, penzioneri već sada imaju priliku da sa popustom pazare u najvećim trgovinskim lancima. Ti popusti su najčešće od 10 do 15 odsto na ceo iznos računa, u pojedinim manjim lancima i do 20 odsto, ali najčešće mogu da ih ostvare određenim danima u mesecu, pre svega onih dana kada je isplata penzija.

Osim marketa i pojedine prodavnice tehničke robe daju popuste za penzionere, u jednoj od najpoznatijih popust je do 20 odsto, a popuste nude i mnoge apoteke.

Popuste su penzioneri, najčešće kao članovi pojedinih udruženja, mogli da dobiju i na putovanja, pre svega u banje, a pogodnosti su se odnosile i na plaćanje u više rata.

Osim toga, pojedini frizeri u Beogradu imaju popuste od 10 odsto na usluge šišanja za penzionere, dok pojedini “drže” trajno nižu cenu za najstarije sugrađane.

Optičarske radnje na svojim sajtovima često nude penzionerske popuste, pre svega, za dioptrijske ramove i stakla.

Penzioneri imaju popust i do čak 50 odsto na cene ulaznica u pojedinim beogradskim muzejima.

Mobilni i kablovski operateri najstarijima ne nude popuste u određenom procentu, ali pojedini imaju pakete za starije građne u kojima omogućavaju besplatne razgovore, SMS poruke, i internet za korišćenje Vibera.

Pojedine beogradske opštine nude penzionerima termine za rekretaivno plivanje u spotskim centrima koji se nalaze na teritoriji njihove opštine. Naravno, mesta za prijavu su često ograničena, a penzioneri bi trebalo, svako na svojoj opštini, da provere šta od sličnih sadržaja mogu da koriste jeftinije ili besplatno.