lepe vesti
kako napraviti blog

Kako napraviti blog

Sadržaj

Uputstvo za pravljenje bloga

Jedan od najjednostavnijih načina da pokrenete svoj blog je da koristite guglovu blogger platformu. U roku od nekoliko minuta, potpuno besplatno, možete oformiti svoj prostor na internetu i započeti avanturu kreiranja sadržaja i sređivanja dizajna stranica po vašoj želji.

Korak 1

Na stranici blogger.com kliknite na „Create your blog“ dugme.

Korak 2

Potrebno je da imate otvoren gmail nalog koji ćete povezati sa svojim blogger nalogom

Korak 3

Izaberite naslov vašeg bloga

Korak 4

Izaberite URL za vaš blog. Osnovna adresa vašeg bloga sadrži sufiks .blogspot.com, ukoliko sve krene kako treba, u svakom trenutku možete kupiti svoj lični .com, .rs, .net, .in.rs ili bilo koji drugi domen na koji ćete povezati blogspot stranicu.

Korak 5

Izaberite ime sa kojim ćete se predstaviti kao autor. Da li je to ime i prezime ili neki alijas, nadimak, na vama je da odlučite. Ovo je ujedno i poslednji korak koji se odnosi na osnovnu personalizaciju i kreiranje blog stranice.

Nakon što ste se registrovali, postoji nekoliko opcija u cpanelu koje je potrebno podesiti pre početka:

Theme – izaberite jednu od pripremljenih tema za dizajn vaših stranica. Svaki od ponuđenih tema možete dodatno personalizovati pre odabira, možete promeniti pozadinu, širinu i broj kolona koji će se prikazivati. Boje i fontovi su takođe vaš slobodan izbor.

Layout – nakon što ste rasporedili polja i kolone kroz odabir teme bloga, u layout sekciji možete dodeliti svakom od polja module koji će se prikazivati. Kao i kod dizajna, i ovde vam je već pripremljena osnovna postavka kao što su pretraga, preporučeni i popularni blog postovi, arhiva.. Svaki od ovih modula možete ugasiti ili mu dodeliti drugo mesto, a možete i dodati razne nove, od običnog teksta, do adsense reklama preko kojih možete monetizovati blog stranicu.

Pages – ukoliko želite da dodate vašem blogu statične stranice, ovo je mesto za vas.

Korak 6

+ NEW POST – kada ste pripremili izgled svog ličnog bloga, sve je spremno za dodavanje prvog članka. Nakon pisanja naslova, u klasičnom tekstualnom editoru kreirajte sadržaj. Klikom na preview možete pogledati kako izgleda radna verzija, a kada sve bude spremno kliknite na Publish.

Čestitamo, kreirali ste svoju blog stranu i objavili prvi članak!