lepe vesti
bezglutenska ishrana

Bezglutenska ishrana

Sadržaj

Šta je bezglutenska ishrana

Kao što samo ime i kaže, u pitanju je ishrana iz koje su izbačene sve one namirnice koje sadrže gluten. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i koji, testu i proizvodima od pšenica, daje onu izdašnost, koja nas često privlači. Kod zdravih osoba, gluten ne predstavlja nikakav problem, međutim, postoje osobe koje su alergične na gluten i koje mogu da imaju ozbiljnih problema.

Ukoliko se osećate pospano, bez energije, nadutog stomaka, sa povremenim glavoboljama i malaksali, uradite test na intoleranciju na gluten. Iako poslednjih godina, zahvaljujući Novaku Đokoviću koji se ovako hrani, ova ishrana postaje sve popularnije, i dalje veliki broj ljudi ne zna da su alergični na gluten.Ukoliko se ne ustanovi na vreme, intolerancija vremenom prerasta u hroničnu, autoimunu bolest celijakliju koja nije nimalo naivna. Naime, celijaklija je bolest digestivnog trakta i mora se lečiti bezglutenskom ishranom.

Zbog svoje popularnosti i činjenice da može dovesti do gubitka kilograma, treba stvari nazvati pravim imenom, a to je da bezglutenska ishrana nije dijeta, nego dobro izbalansirana ishrana bez glutena.

Bezglutenska ishrana za početnike

Kada se ustanovi da je osoba alergična na gluten, odmah se prelazi na ovaj režim ishrane koji isključuje: pšenicu, ječam, raž, speltu, kus-kus, kao i ovas koji nema u sebi gluten, ali se obrađuje zajedno sa pšenicom i postaje kontaminiran glutenom. Pored kokretnih namirnica, tu su i svi oni proizvodi koji su napravljeni od njih, industrijski obrađeni i sadrže gluten. Zabranjene namirnice u bezglutenskoj ishrani su: hleb, keksovi, krekeri, pekarski proizvodi, slad koga ima u korn fleksu, sosevi, pivo.

Iako na prvi pogled deluje prilično restiktivna, bezglutenska ishrana ima daleko veći broj dozvoljenih korisnih namirnica. U ovu grupu spadaju: meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi, mesne prerađevine bez glutena, masnoće, suvo voće i povrće, vino, sokovi, med, kafa, čaj bezglutenska čokolada i bezglutenske bombone, bezglutensko brašno (od kukuruza, pirinča, amarata, kinoa, leblebije, krompira, kokosa).

Kako industrijski obrađena hrana sadrži u sebi gluten, savet je da se namirnice što više koriste u prirodnom, sirovom stanju.

Ono što je veoma bitno kod ove vrste ishrane jeste da se mora voditi računa o proizvodima u prodaji. Drugim rečima, neki proizvodi mogu sadržati gluten u tragovima, ali i ta količina će biti dovoljna da napravi problem osobi alergičnoj na gluten. Iz tog razloga, prilikom kupovine mora se čitati deklaracija na pakovanju, voditi računa o sastojcima koji ulaze u sastav, i ono što je nasigurnije, traži se oznaka gluten free sa precrtanom vlati pšenice.

Bezglutenska ishrana Novaka Đokovića

Ova vrsta ishrane posebno je postala popularna širom sveta, nakon što je Novak Đoković u svojoj knjizi „Servisom do pobede“, objasnio kako mu je bezglutenska ishrana vratila energiju i u velikoj meri uticala na njegov život, ali i na uspon u karijeri. Nole je u knjizi otkrio da se hranio kao svaki prosečan Srbin, sa puno hleba, mesa, uzimao je čokoladicu kao energetski stimulans na mečevima, ali telo mu je bilo sve umornije i slalo mu signale da nešto mora da promeni.

Danas Novak Đoković vodi skladan i za njegovo telo zdrav način života. Neke od namirnica koje svakodnevno koristi su topla voda, manuka med, a izbacio je sve namirnice koje sadrže gluten i sve namirnice životinjskog porekla. Koristi sveže voće i povrće, testeninu od pirinča i kukuruza, ne konzumira alkoholna pića u vreme turnira. Za više informacija o Noletovoj ishrani i kako je ona uticala na njega, najbolje je saznati iz njegove knjige.

Recepti i iskustva

Pored Novaka Đokovića mnoga, svetski poznata, imena su potvrdila da im je bezglutenska ishrana promenila život na bolje. Iskustvo kaže da već posle dve nedelje od uvođenja ovog režima ishrane vidljivi su rezultati.

Korisnici su naveli da se osećaju bolje, da imaju više energije, nisu naduti, koža im je čistija, a zbog namirnica sa malo kalorija i uz odsustvo šećera i kilaža je došla na željenu.

Ako bi morali navesti negativne strane ove vrste ishrane, onda bi se ona svela na višu cenu namirnica bez glutena, kao i izdvajanje više vremena za pronalaženje i kupovinu gluten free proizvoda.

Međutim, da ne biste vreme trošili po prodavnicama, a vi ga potrošite kući i napravite bezglutensku hranu. A, da nije u pitanju špansko selo, evo i nekoliko recepata:

Sastojci
350 g Mešanog hleba ,
3 jaja ,
100 g sitno seckane dimljene šunke,
100 g rendanog sira ,
70 g otopljenog margarina ili putera,
125 g mleka ,
15 g svežeg ili ,
10 g suvog kvasca .

Priprema
Mešajte brašno sa jajima dok se ne formira glatka smesa.
U mleku otopiti kvasac i u testo dodati margarin i dobro izmešati.
Dodajte sve ostale sastojke.
Testo sipajte u podmazan pleh za hleb premazan brašnom i pecite 40 minuta na 180°C.

Sastojci
300-400 g pilećeg filea
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
oko 600 g sveže boranije, ili kesa smrznute (oko 500 g)
3-4 dl paradajza iz flaše ili paradajz sosa
so
biber
sveži peršun
beli luk u prahu
bosiljak

Priprema
Propržiti piletinu na maslinovom ulju. Zatim meso izvaditi iz tiganja ili šerpe i ostaviti na stranu, a u istom ulju prodinstati crni luk i šargarepu. Potom dodati boraniju, pržiti je i dolivati vodu dok ne omekša i bude gotova. Postepeno dodavati paradajz, kuvati, pa kad ispari dodati još. Začiniti po ukusu. Pre nego što se paradajz potpuno zgusne, vratiti meso u tiganj, dodati još malo paradajza po potrebi i sve ukuvati još par minuta.

Sastojci
450 gr rendanog kačkavalja (ili drugog tvrdog sira)
1 jaje
170 gr palente za brzo kuvanje
50 gr putera
pola kašičice praška za pecivo

Priprema
Uključite rernu da se greje na 180C. Postavite pleh papirom za pečenje ili ga lagano podmažite.
U većoj plastičnoj posudi umutite jaje pa dodajte palentu, prašak za pecivo i sir. Možete malo i posoliti po ukusu. Puter istopite na tihoj vatri pa dodajte smesi i dobro promešajte. Ukoliko vam se čini da je smesa previše suva, dodajte 2 kašike tople vode. Rukama formirajte loptice pa ih poređajte na pleh, praveći oko 1.5 cm prostora izmedju njih. Pecite 20-25 minuta ili dok ne pobraone. Služite toplo.