lepe vesti
suzbijanje komaraca

Efikasna borba protiv komaraca za prijatan boravak u prirodi

Sadržaj

Dočekali smo lepo vreme. Konačno izlazak u dvorište i okupljanja uz kaficu, pićence, roštilj. Svrati rodbina, prijatelji, deca trče oko nas sa pištoljima na prskanje. I uvek isti problem. Pljas! Pljas! Komarci. Kume, šta da donesem? Ništa, samo Autan. Mažemo se i uživamo. Nemoj da se češeš, proćiće. Na kraju dana nije loše, ali na kraju dana, kad spadne temperatura i u dvorištu je najlepše, tad ih ima najviše. Postoji li neko trajno rešenje?

Tretmani suzbijanja komaraca

Tretman suzbijanja komaraca obavlja se na dva načina – larvicidni tretman i tretman odraslih formi komaraca. Ovaj način borbe protiv komaraca obavlja se na otvorenim površinama, ali i u zatvorenom. Monitoring brojnosti i praćenje populacije obavlja se na nivou grada. Na osnovu analiza, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovodi adekvatne tretmane na zelenim površinama i u urbanim naseljima. Kad će više da prskaju? Pa jesu, pre neki dan. Iako se borba protiv komaraca odvija proračunato na globalnom nivou, u vašem mikro okruženju ne deluje da su baš efikasni i često bi uzeli stvar u svoje ruke, samo da može. A može!

Eko Tim Beograd

Eko Tim uspešno sprovodi tretmane protiv komaraca primenom metoda iz oblasti dezinsekcije. Tretman suzbijanja larvi komaraca obavlja se sa zemlje, na svim površinama koja su potencijalna žarišta njihovog rasta i razvića. Tretman se obavlja nekoliko puta u toku sezone, a zavisi od brojnosti larvi i okruženja. Ovi procesi obavljaju se najčešće u periodu mart – oktobar.

Tretman suzbijanja odraslih formi komaraca obavlja se sa zemlje i iz vazduha. U zavisnosti od konfiguracije terena i lokaliteta, koriste se različiti uređaji. U urbanim delovima grada primenjuje se princip hladnog zamagljivanja, ULV Aerosol Generator uređajima. Tretman pored obala reka i guste vegetacije, u parkovima, zelenilu oko zgrada i u dvorištima, sprovodi se dimnim generatorima za termalno zamagljivanje.

Suzbijanje odraslih formi komaraca potrebno je obaviti u odgovarajućim uslovima, temperatura i vlažnost vazduha, brzina vetra i period bez padavina. Kako je najveća aktivnost komaraca u večernjim časovima, najefikasnije je u to vreme i obaviti tretman. Suzbijanje komaraca sa zemlje vrši se biocidnim preparatima koji su bezbedni po zdravlje ljudi, registrovani za tu namenu, a Eko Tim sprovodi mere zaštite odgovorno i profesionalno, uz posedovanje svih važećih dozvola i sertifikata za obavljanje usluga iz DDD oblasti.