lepe vesti
veganska ishrana

Veganska ishrana

Sadržaj

Vegan vs vegetarijanac

Veoma često u razgovoru sa prijateljima, ili u nekim drugim okruženjima čujemo termine vegan i vegetarijanac. Iako još češće smatramo da se radi o istoj osobi, zapravo istina je potpuno drugačija.

Veganstvo je stil života, a vegani, osobe koje su se potpuno odrekle mesa i proizvoda životinjskog porekla, ne samo u ishrani nego i kao deo odeće, obuće ili kozmetičkih proizvoda. Njihova misija je stvaranje nekog boljeg sveta u kome čovek nema pravo da zarad svojih potreba povređuje životinje. Saosećanje i zaštita životinja je glavna poruka koju oni šalju.

Vegetarijanstvo se zasniva na tome da njegovi pobornici ne jedu meso i morske plodove. Međutim postoje različiti vidovi vegetarijanstva gde se odriču mesa, ali koriste druge životinjske proizvode. Pa tako neki vegetarijanci koriste jaja, ali ne i mleko ili obrnuto. Ovde je u pitanju dosta fleksibilniji način ishrane u odnosu na vegane koji su izrirčitiji u nekorišćenju bilo kakvih proizvoda od životinja.

Situacija je takva i iz razloga što su neki vegetarijanci to postali iz zdravstvenih razloga, zbog alergije na neke namirnice ili iz religijskih uverenja.

Šta je veganska ishrana

Veganska ishrana zasnovana je na odsustvu mesa i svih proizvoda nastalih od životinja. Kao osnovne namirnice koristi se sve što je iz prirode. Tu se ubrajaju: voće, povrće, proizvodi od celog zrna, zeleniš, koštunjavo voće, semenke, mahunarke.

U prvu ruku čini vam se da je izbor hrane prilično oskudan, međutim kada bi probali neki od veganskih specijaliteta, sigurni smo da bi vam mišljenje bilo drugačije.

Veganska ishrana je veoma ukusna i šarolika. U nju spadaju različiti sokovi od voća i povrća, različite supe i čorbe od povrća, sočiva, leblebija, pa tu su i razne pljeskavice od povrća, salate, kore bez jaja, soja viršle, soja jogurt, integralne makarone, integralne lazanje, integralni hleb, tofu sir, mleko od soje, badema, kokosa, krompira, … Zvuči već bolje, nije li tako?

Primer veganskog doručka

Veganska pita

Sastojci
7 komada kora za burek bez jaja,
200 g luka,
400 g krompira
500 g tikve/tikvice
100 g svežeg ili dimljenog tofua
3 kašičice sojinog mleka
2 kašičice soja sosa
ulje
So
muskatni oraščić
kurkuma

Priprema
Povrće očistiti, oljuštiti i i narendati.
Dobro posoliti i ostaviti 5 minuta.
Uključiti rernu na 180°C.
Tofu narezati, preliti soja sosom i izmrviti ga viljuškom.
Povrće iscediti rukama da se odstrani višak tečnost.
Dodati tofu i muskatni oraščić.
Svaki list/koru premazati uljem, staviti nadev i urolati kao palačinku.
Slagati u nauljeni pleh.
Na kraju još jednom sve premazati uljem i sojinim mlekom, posuti kurkumom.
Peći oko 35-40 minuta.

Način veganske ishrane za početnike

Ukoliko se odlučite za vegansku ishranu, budite postepeni u tome. Šta to znači?

Polako izbacujte jednu po jednu namirnicu, kako ne biste šokirali svoje telo. Iskusni vegani savetuju da se prvo izbacuje crveno meso, potom druga mesa, a jaja i mleko se izbacuju na kraju. Mada, kako ne postoji neko posebno pravilo, učinite onako kako je najlakše za vas i vaš organizam.

Kako se radi o specifičnom načinu ishrane koji se u velikoj meri razlikuje od standardne ishrane i dijeta, početak može biti težak. Međutim, ako ste doneli čvrstu odluku, uz snagu volje brzo ćete uvideti da su specijaliteti veganske kuhinje veoma ukusni i ono što je veoma bitno, zdravi.

Veganska ishrana i zdravlje

Budući da je ishrana zasnovana na biljnim proizvodima koji ne sadrže masti, a koji se pripremaju tako da zadržavaju većinu svojih hranljivih sastojaka, ova hrana veoma je bitna kada je u pitanju prevencija kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Međutim, ukoliko ishranu svedete samo na upotrebu ugljenih hidrata, nećete biti zadovoljni. Zato je veoma bitno da dobro izbalansirate ishranu i izvučete najbolje iz nje.

Primera radi, za vegansku ishranu važi mišljenje da je deficitarna, jer sprečava unošenje proteina, vitamina B12, kalcijuma, vitamina D, vožđa, omega 3 masnih kiselina, koji su svi veoma bitni za normalan i zdrav život. Međutim, to nije tačno, jer u veganskoj ishrani postoje namirnice koje sadrže ove hranljive sastojke.
Pa tako proteina ima u sočivu, bademima, kikirikiju, crnom pasulju, leblebijama, tofu siru… Kalcijum koji je veoma bitan za razvoj kostiju i zuba, posebno kod dece, nalazi se u spanaću, keju, brkoliju, blitvi. Gvožđe, bez koga nema života, smešten je u sušenom voću, grašku pasulju, blitvi, cvekli, lubenici. Vitamin B12 veoma važan i neophodan faktor za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca nalazi se u jestivom kvascu, žitaricama, sojinom mleku. Ne treba zaboraviti da se ovaj vitamin može uneti i preko kapsula ili tableta.

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, neophodnim za normalno funkcionisanje srca i mozga, su laneno seme, ulje repice i soje. Kada je vitamin D u pitanju, neophodno je boraviti na zdravom suncu.
Veganstvo je više od načina ishrane, to je način i filozofija života, kojoj se priklanjaju ljudi koji imaju slična životna uverenja. Kada je zdravlje u pitanju, veganstvo je preporučljivo, kada su pogledi na život u pitanju, ostaje na vama da sami procenite da li ste vegan u najavi ili ne.