lepe vesti
liposukcijska ishrana

Liposukcijska ishrana

Sadržaj

Šta je liposukcijska ishrana

Liposukcijska ishrana je novi, moderni način ishrane ili dijete čiji je idejni tvorac Kenan Mandra. Osnova ove ishrane bazirana je na povećanom unosu proteina i masti, a smanjenom unosu ugljenih hidrata. Prva misao vam je da je u pitanju proteinska ishrana, zar ne? Iako tako izgleda, razlika je u tome što liposukcijska ishrana koristi i određene suplemente koji dovode do ubrzanja topljenja masti i njeno pretvaranje u energiju.

Liposukcijska dijeta ili liposukcija

Sam naziv ove dijete nas asocira na liposukciju. Međutim, radi se o potpuno drugačijem načinu mrašavljena. Liposukcija je hirurški zahvat, pri kome se vrši izvlačenje masnih naslaga ispod kože. Prednost ovog postupka je što su rezultati odmah vidljivi.

Međutim, ako znamo da je u pitanju operacija, koja sama po sebi nosi određene rizike, zahvat koji je bolan i finansijski veoma zahtevan i koji ne garantuje da se masne naslage neće opet pojaviti, jasno je šta je bolja opcija. Treba naglasiti da ako se nakon liposukcije ne okrenete zdravom načinu ishrane i života, kilogrami se opet vraćaju, a vi ste prinuđeni da izdvojite novih hiljadu do četirihiljade eura i snagu za nove bolne momente.

Zaključujemo da je liposukcijska dijeta zdraviji i daleko bolji način uklanjanja kilograma i celulita.

Liposukcijska ishrana namirnice

Suština liposukcijske ishrane jeste na izboru odgovarajuće vrste namirnica koje sadrže masti i proteine, dok je unos namirnica koje sadrže ugljene hidrate svedena na minimum. Pa tako za najbolje rezultate neophodno je izbaciti industrijsku hranu i okrenuti se zdravoj hrani i namirnicama.

Dozvoljene namirnice su: sve vrste nemasnog mesa, sir, mlečni proizvodi, gazirana voda, čajevi, pirinač i gubo mlevene žitarice, sveže voće i povrće, sokovi od povrća.

Zabranjene namirnice: industrijsko prerađeno meso, jaki začini, sve vrste šećera, kafa bez kofeina, belo i sojino brašno, pekarski proizvodi.

Pored proteina i masti obavezni sastojak liposukcijske ishrane jesu proteinski napitci, najčešće u vidu surutke koji utiču na trošenje masti i stvaranje neophodne energije.

Ovakav režim ishrane, u zavisnosti od različitih faktora, gde se pre svega misli na količinu viška kilograma kao i koliko je u tim naslagama masti, vode ili proteina, određuje se trajanje same dijete. Nakon saveta sa nutricionistom, koji je neophodan kako bi procenilo stanje organizma, određuje se dužina trajanja ovog režima. Obično su to procesi od deset dana, dve, tri nedelje ili mesec dana. Iskustvo je pokazalo da je rezultat od sedam do deset procenata skinutih kilograma od ukupne mase tela. Što je, složićete se, velika stavka.

Jelovnik liposukcijske ishrane

U zavisnosti od stanja organizma i količine viška kilograma, nutricionista, kao što smo naveli, određuje dužinu trajanja ovog režima ishrane i jelovnik.

Ukoliko se za što kraće vreme žele postići najbolji rezultati, a da ne dođe do zdravstvenih problema, preporučuje se primena proteinskog napitka za sva tri obroka. Međutim, ukoliko ste ipak za umereno skidanje kilograma, onda se, pored proteinskog napitka ubacuju i sva tri obroka.

Ono čega se treba pridržavati jeste limunada, kojom se započinje dan, dve litre vode dnevno je obavezno, suzdržavanje od fizičke aktivnosti, nezaslađeni čaj ili kafa koji se mogu uvek koristiti. A trik koji vam može poslužiti ukoliko ste gladni jeste sveži krastavac.

Jedan jelovnik liposukcijske ishrane izgleda ovako:

DAN 1.
Doručak: Limunada i domaći smoothie.
Ručak: Pohovane tikvice ili patlidžan i porcija kupus salate.
Večera: Biftek i pocija zelene salate.
DAN 2.
Doručak: Limunada, vafl keks sa cimetom (po mogućstvu domaći) i kafa ili čaj.
Ručak: Krem supa od pečuraka, komad pohovanog belog mesa i sezonska salata po izboru.
Večera: Porcija salate od krastavaca i voće po izboru.
DAN 3.
Doručak: Limunada, omlet sa sirom i suvim mesom i jogurt.
Ručak: Čorba od povrća, pileće pljeskavice i paradajz.
Večera: Morski plodovi i salata po izboru.
DAN 4.
Doručak: Limunada, tunjevina i salata od tikvica.
Ručak: Pirinač sa junetinom i dva paradajza.
Večera: Riba po izboru i porcija sezonske salate.
DAN 5.
Doručak: Limunada i domaći smoothie po izboru.
Ručak: Pileće pljeskavice i salata od paradajza i krastavca.
Večera: Salata od povrća po izboru.

Ova vrsta dijete zastupljena je širom sveta i smatra se jednom od delotvornijih i sigurnijih.

Međutim, bez obzira na sve podatke i statistike, treba poći od činjenice da je svako od nas individua za sebe i da pre primene bilo kakve dijete, pa i liposukcijske, morate se posavetovati sa stručnim lice, nutricionistom koji će proceniti zdravstveno stanje i dati najbolji i najsigurniji predlog ishrane, koga se vi morate pridržavati.