lepe vesti
4g vs lte vs 5g

4G i LTE mreža – razlike

Sadržaj
U ovom vodiču predstavljamo razlike između 4G mreže i LTE tehnologije, koja je mreža bolja i koje su razlike 4G i LTE mreža u odnosu na najnoviju 5G mrežu. U današnje vreme, kada pametni telefoni dominiraju u telekomunikacionoj industriji, neizbežna je upotreba bežične internet konekcije, odnosno mobilnog interneta. Pošto je tehnologija napredovala, a sa njom i revolucija pametnih telefona, veća je i potreba za bržim i boljim internetom. Nekadašnja druga generacija mobilnih komunikacija (2G) prerasla je u 3G mrežu, a zatim je nadograđena u četvrtu generaciju. Paralelno sa 4G mrežom na tržištu se pojavila još jedna “vrsta” 4G tehnologije, poznata kao LTE mreža ili kao 4G LTE. Najnovija je peta generacija mobilnog interneta, odnosno 5G mreža. U nastavku sledi objašnjenje osnovnih karakteristika ovh mobilnih mreža, po čemu se razlikuju, koja je mreža bolja i u čemu se ogleda unapređenje 5G u odnosu na 4G.

Šta je 4G mreža

4G mreža predstavlja četvrtu generaciju telekomunikacionih tehnologija, odnosno nadograđenu verziju 3G mreže koja svojm korisnicima omogućava da uživaju u digitalnim sadržajima i uslugama koje im pružaju mobilni uređaji. Osnovne karakteristike 4G mreže su brza veza prenosa podataka i uvođenje mobilnih žarišnih tačaka. Odnosno, bolja pokrivenost mrežom i korišćenje mobilnih telefona uz bolju brzinu interneta. 4G mreža predstavljena je 2008. godine, kada je sektor za radiokomunikacije Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU-R) predstavio kao novu verziju mobilne tehnologije za jačanje signala u odnosu na prethodnu, 3G mrežu. Postavljeni su i novi standardi za četvrtu generaciju, koji su se smatrali revolucionarnim u to vreme. Preduslov za mobilne operatere da razviju 4G mrežu bio je da ispune postavljene standarde. Zahvaljujući bržem internetu 4G mreže, korisnicima je omogućeno da potpuno uživaju u digitalnim inovacijama kao što su video pozivi i streaming konferencije, multimedijalne aplikacije, brzo gledanje filmova u roku od nekoliko sekundi, “Cloud computing”, onlajn igrice i mnoge druge. Kada je u pitanju brzina interneta, postavljeni su standardi u tehnologiji pojačavanja signala. Kako bi se za vezu smatralo da je 4G minimalna brzina interneta mora biti sledeća:
  • 100 Mbps – dok je uređaj u pokretu najmanja brzina preuzimanja,
  • 1 Gbps – dok uređaj miruje ili dok se sporo kreće.

Šta je LTE mreža?

Pojmovi 4G i LTE mreža se često koriste zajedno, ali se radi zapravo o potpuno dve različite mobilne mreže. Iako su počele da se koriste gotovo istovremeno, ove mrežne tehnologije nisu iste jer LTE mreža spada u četvrtu generaciju tehnologije. Sa druge strane, može se reći i da je LTE poboljšana verzija 3G.

LTE bežična telekomunikacijska tehnologija je skraćenica za naziv “Long Term Evolution” i predstavlja napredak ka 4G tehnologiji. U prevodu znači “Dugoročna evolucija”, koja je usmerena ka standardima červrte generacije.

Osnovna katakteristika LTE mreže je sporija mobilna veza za prenos podataka u odnosu na 4G, ali znatno brže od 3G. Drugim rečima, LTE mreža pruža veću brzinu nego što ima 3G signal, ali ipak manje od minimalne potrebne za 4G mrežu. Minimalna brzina preuzimanja kreće se 20 Mbps do 100 Mbps.

Kada se 4G tehnologija pojavila 2008. godine operateri i pružaoci mobilnih usluga nisu mogli odmah da postignu definisane standarde. Odnosno, nisu odmah mogli da obezbede kapacitete prenosa podataka i ostvare propisanu minimalnu brzinu interneta. U tom periodu, između pojavljivanja treće i četvrte generacije mobilnih telekomunikacija, postojao je veliki jaz pa je LTE mreža prvo nastala kao ideja za poboljšanjem kvaliteta i standarda 3G mreže.

Međutim, sa daljim razvojem tehnlogija LTE mreža je razvijena kao privremeno, tj. zaobilazno rešenje, kako bi se zadovoljile potrebe korisnika za boljim internetom. Približavajući se brzini koju pruža vrhunska tehnologija četvrte generacije, termini 4G i LTE se sve češće zajedno predstavljaju korisnicima, te je LTE danas poznatiji pod nazivom 4G LTE internet.

Ključne razlike između 4G i LTE

Ključne razlike između 4G i LTE mreža su:

  • LTE je mreža četvrte generacije, ali nije puna generacija,
  • brzina interneta (odnosno 4G je brža mreža od LTE),
  • 4G LTE je nešto slabija veza od 4G tehnolojije, ali bolja od jednostavne 3G,
  • četvrta generacija ispunjava sve uslove i tehničke standarde koji su za ovu mrežu definisani,
  • LTE tehnologija ne ispunjava standarde, već je osmišljena samo kao privremeno rešenje dok mobilni operateri ne uvedu pravu 4G mrežu.

Šta je 5G mreža?

5G mreža predstavlja sledeću petu generaciju mobilnog interneta, čije će mogućnosti uskoro biti dostupne u celom svetu. Radi se o novoj globalnoj i unapređenoj veziji standarda svih prethodnih mobilnih mreža. Kao kod četvrte generacije, ITU-R je postavio standarde za poboljšanje kvaliteta mreže koji moraju biti ispoštovani.

Prednosti koje nudi 5G mreža u odnosu na starije generacije jesu pouzdana i maksimalna brzina prenosa podataka, sa minimalnim kašnjenjem što bi značilo preuzimanje velikih datoteka za samo nekoliko sekundi. Brzina protoka podataka koja se očekuje uvođenjem 5G mreže kreće se od minimalnih 1 Gbps sa 1 milisekundom kašnjenja.

5G mreža, pored uvećane brzine interneta donosi veću pokrivenost, responzivnost i akcenat stavlja na korisničko iskustvo.