lepe vesti
5g tehnologija

5G tehnologija, informacije o 5g mreži

Sadržaj

5g mreža predstavlja petu generaciju tehnološkog standarda vezanog za mobilne mreže. Kako bismo lakše objasnili njen značaj, karakteristike i šta sve to 5g mreža u svetu, ali i 5g mreža u Srbiji predstavlja, potrebno je da se osvrnemo i na sam početak mobilne tehnologije. 

Nepotrebno je pominjati kako svaka naredna generacija tehnološkog standarda donosi svoja poboljšanja i kao sa svakom, isto će biti i sa 5g mrežom.

Sam početak mobilnih mreža vezuje se za kasne sedamdesete, odnosno rane osamdesete godine 20. veka.

Prva generacija, 1G mreža

Zvanično u opticaju od 1982. godine, donosi nam telefone koji su bili analogni i ujedno prvi mobilni telefoni u upotrebi. Mada su u svoje vreme bili revolucionarni, oni su nudili veoma niske nivoe efikasnosti propusnog opsega i bezbednosti.

Druga generacija, 2G mreža

Zamenjuje 1g mrežu 1992. godine i donosi telefone koji su svoj rad zasnivali na digitalnoj tehnologiji i samim tim nudili mnogo bolju efikasnost propusnog opsega, bolju bezbednost kao i nove mogućnosti kao što su tekstualne poruke ali i komunikacije sa malim brzinama prenosa podataka.

Treća generacija, 3G mreža

Implementirana 2001. godine sa ciljem da se omogući brz prenos podataka. Prvobitna tehnologija je proširena da bi omogućila podatke do 14 Mb/s i brže.

Četvrta generacija, 4G mreža

I dalje aktuelna, a sa početka 2012 godine, ovo je tehnologija potpuno oslonjena na IP koja je u stanju da obezbedi brzine podataka do 1 Gb/s

Čak i ovim vrlo uprošćenim opisom karakteristika prethodnih generacija mobilne tehnologije, jasno se vidi njen izuzetan uspon u svakom segmentu kao i želja kreatora da olakša svakodnevni život kroz praćenje esencijalnih, aktuelnih i sada već dnevno potrebnih stvari kako za lično, tako i poslovno funkcionisanje.

Peta generacija, 5G mreža

Jedan od osnovnih aduta pete generacije mobilnih mreža je svakako njena brzina. Možda se eksperti za ovu vrstu tehnologije, njeni kreatori kao i ljudi odgovorni za njenu implementaciju neće složiti, ali nama kao krajnjim potrošačima, možda i najbitnija karakteristika 5g mreže. Samo saznanje da će se brzine kretati od 10 do 100 puta brže u odnosu na trenutnu tehnologiju vam jasno daje do znanja koje mogućnosti će vam biti na raspolaganju.

Iako smo samo do skora baratali megabajtima, a izraz  terabajt je predstavljao nešto neshvatljivo, danas isti taj terabajt prostora na vašem disku lako možete popuniti videima visokog kvaliteta, za koji su vam potrebni samo nešto moderniji moblini telefoni. Da li su to videi koje ćete čuvati kao nešto lično, prvi koncert sa osobom vašeg života, prvi korak vašeg deteta, putovanje iz snova koje ste čekali godinama ili bilo šta slično, upravo će 5g mreža omogućiti da te izuzetno velike podatke prenesete na željeni uređaj ekstremno brzo.

Isto tako, koliko puta ste rekli nešto poput: „Jao, nemam ovde signal“ ili „Pogledaću kad dođem do „neta“„Ne mogu sad, baguje mi“ ili još stotine sličnih termina i fraza… Sa 5g mrežom takve stvari takve stvari nestaju, 5g povezuje sve, odmah i izuzetno efikasno. Jedna od osnovnih karakteristika 5g mreže je pouzdanost i upravo to što dopušta izuzetno velik broj povezanih uređaja na kilometru kvadratnom, tako da problemi poput nemogućnosti korišćenja interneta u velikim gužvama, nepristupačnim prostorima poput podruma, podzemnih garaža ili metroa, ili generalno slab signal na bilo kojoj do sada problematičnoj lokaciji postaju prošlost.

Latencija je isto jedan od ključnih faktora zašto je 5g mreža daleko bolja u odnosu na svoje prethodne verzije. Komunikacija izmedju uredjaja i samog Interneta je medju najbitnijim stavkama svakako, a sa implementacijom 5g mreže, već sada možemo da kažemo da ona iznosi manje od 1 milisekunde što je daleko bolje od neugodnog zaostajanja izmedju slanja zahteva i odgovora mreže danas. Sa takvim performansama mnogi predviđaju mogućnost daljinske hirurgije, a izlišno je reći koliko je to bitno i kakve sve mogućnosti i opcije daje, jer u tom konkretnom primeru, suprotno onim stavovima skeptika o opasnosti 5g mreže, 5g mreža spasava živote.

Već smo spomenuli određene primene 5g mreže u svetu, kao što su autonomna vožnjaopšta povezanost velikog broja uređaja I izuzetno velike brzine, važno je napomenuti da se te stvari mahom odnose na primenu 5g mreže u svetu, a da sama implementacija 5g mreže u Srbiji nije realna makar do 2025. godine.

5g mreža u svetu je nešto sasvim drugačije, prema nedavnom saopštenju kompanije „Viavi Solutions“ jedne od najvećih u oblasti testiranja mreža, zaključno sa januarom 2020. godine 5g mreža je već implementirana u preko 378 gradova u 34 države u svetu. U toj opštoj trci mobilnih operatera da što pre ugrade 5g antene i krenu sa primenom tehnologije za sada vodi Južna Koreja a prate je Kina, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Saudijska Arabija, Španija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Australija, Nemačka i Rumunija.

Kako bismo lakše objasnili ove brojeve, dovoljno je reći da je pokrivenost 5g mreže u Južnoj Koreji već potpuna u 85 gradova, a da sama država očekuje kompletnu pokrivenost u naredne 2 do 3 godine. Broj aktivnih korisnika 5g mreže u Južnoj Koreji je do februara 2020. godine dostigao cifru višu od 5 miliona ljudi, tačnije 5,36 miliona iliti više od 10% kompletne populacije te zemlje. Imajući u vidu da korisnici mobilnih telefona nisu svi stanovnici jedne zemlje, taj procenat među aktivnim korisnicima je sasvim sigurno daleko veći.

Pored toga što predstavljaju lidera u implementaciji, državni vrh Južne Koreje želi da tu bude i po drugim faktorima. Projekcija kaže da će biti otvoreno preko 600.000 novih radnih mesta zahvaljujući ovoj tehnologiji, koji će činiti deo privrede vredan oko 73 milijarde dolara. Sve te stavke dovode do investiranja od 23 milijarde dolara u implementaciju 5g mreže koja bi po navodima trebalo da bude završena najdalje 2022. godine. Politika jeste možda krucijalni faktor, ali da nije samo ona odgovorna pokazuje i podatak da su sami potrošači na neki način inicirali ovu ekspanziju, kupujući 5g uredjaje tom brzinom da su radnje vrlo brzo ostajale bez ponude i da je trebalo samo 69 dana da se stigne do milionitog korisnika od samog puštanja 5g mreže u etar.

Sjedinjene Američke Države možda zaostaju za Južnom Korejom, ali imajući u vidu veličinu tržišta i trenutnu pokrivenost 5g mrežom, može se reći da svi veći i bitniji gradovi i centri trenutno imaju dostupan 5g signal. Budući da važi za slobodno tržište, velike kompanije poput “Verison”, “AT-T”, “T-Mobile”, “Sprint” svakim danom šire svoju mrežu, ali i gledaju kako kroz inovacije da privuku što veći broj korisnika.

Ostale države polako ali sigurno, prvo zakonski, pa onda i tehnološki, uvode 5g mrežu u svoje države. Kao i za svaku novu tehnologiju, “prednost” imaju ekonomski jače države, a opet, najveću bojazan pokazuju upravo one koje trenutno nisu u mogućnosti da implementiraju ni 1% onoga što je u nekim većim državama realnost već neko vreme.

Sveobuhvatno, 5g tehnologija je svojom izuzetnom brzom ekspanzijom dovela u pitanje samo jedno.

Ne to da li je štetna, da li je bezbedna, da li postoji određeni negativni uticaj u odnosu na ranije tehnologije, te da li se iza njene pozadine kriju nekih stvari koje nisu javno rečene već,

Kada će njena implementacija biti gotova?

Mnoge kompanije iz raznih grana privrede sa velikim nestrpljenjem očekuju ovaj momenat, već praveći planove kako da je iskoriste na najbolji način, ali i mi, obični korisnici, znajući koje sve kvalitete 5g mreža donosi.