lepe vesti
Narodno pozorište Beograd

Narodno pozorište u Beogradu na YouTube

Sadržaj

Svima nam nedostaje pozorište i bioskop. U doba pandemije važno je prilagoditi se, kako sa strane publike, tako i ustanova. Narodno pozorište u Beogradu je pravi primer kako iskoristiti digitalne platforme u promociji kulturnih sadržaja. YouTube striming predstava, prava su poslastica za sve ljubitelje drame, opere i baleta.

Predstave na YouTube

Svake večeri od 21h na zvaničnom YouTube kanalu Narodnog pozorišta emituju se predstave, a uveden je i matine nedeljom u terminu od 12h.

"Kako su predstave koje će se prikazivati arhivski snimci, neke su igrane na našem repertoaru pre mnogo godina, publika će imati priliku da se seti nekih antologijskih scene koji su obeleželi istoriju našeg pozorišta."

Publika će imati priliku da pogleda predstave: „Ukroćena goropad“ u režiji dr Vladimira Jevtovića, u kojoj su se prvi put na Velikoj sceni pojavili sadašnje zvezde Narodnog pozorišta Nataša Ninković, Nela Mihailović, Boris Pingović i Nebojša Dugalić, legendarnog Mikija Manojlovića i njegovog „Ričarda III“ u istoimenoj predstavi, u režiji Vide Ognjenović ali i novu verziju istog naslova sa Igorom Đorđevićem, u režiji Snežane Trišić, najveličanstveniju i najdublju tragediju „Hamlet“, sa Slobodanom Beštićem u naslovnoj ulozi, u režiji Ivane Vujić, a posebno „Henrija VI“ u režiji Nikite Milivojevića posle velikog uspeha na kulturnoj olimpijadi u Londonu gde je osvojio englesku publiku.

Šekspirova drama „Romeo i Julija“ inspirisala je Sergej Prokofjeva da napiše balet, a Dimirtija Parlića da uradi koreografiju u kojoj će igrači ispuniti Veronu i doživeti u njoj svoju veliku ljubav lepotom svojih pokreta i muzike. Veliki kompozitor Đuzepe Verdi, našao je svoju inspiraciju u drami „Otelo“ i napisao muziku za spektakularnu operu, emotivnu i punu predivnih arija, koju je režirao Paolo Bajoko, a diriguje Ana Zorana Brajović.