lepe vesti
atelje 212

Otvoren krov na Atelje 212

Sadržaj

U pozorištu Atelje 212 planiraju da njihova publika na jesen gleda predstave pod vedrim nebom. Naime, Atelje 212 je jedino pozorište u Srbiji koje ima krov koji se otvara.

"Ako bi bio otvoren krov, publika bi se osećala rasterećenije. Međutim, on nije otvaran još od vremena kada sam ja bio upravnik, dakle od pre 12 godina. Sada pokušavamo da ga dovedemo u funkciju. Nije Bojan Stupica slučajno to pravio."
Svetozar Cvetković

Zanimljivo je da je zahvaljujući vizionarskim idejama Bojana Stupice postavljen još u prvom pozorišnom zdanju u Svetogorskoj ulici, a obnovljen je u velikoj rekonstrukciji 1992. godine. Ali, za sve protekle decenije retko se koristio: poslednji put bilo je to na premijeri „Kose“ (u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića) 2010. godine.

Remontovan krov Ateljea 212

Sada je remontovan i u samoj kući sa zadovoljstvom ističu da njegovo pokretanje „ide“ na sajlu i čekrk, pa je za otvaranje krova dovoljno pet minuta i samo jedan čovek. Pokreće se ručno, ne zavisi od novih tehnologija – čak ni od električne struje.

Igranja predstava u sali sa otvorenim krovom seća se glumac Milan Caci Mihailović.

"Iznad zvezdano nebo, a predstava na sceni. Dešavalo se da iznenada počne pljusak pa ljudi malo pokisnu, dok se ne zatvori krov. Ili počne kiša, a oni usred sale otvore kišobrane. Bilo je vrlo lepo. Ako je taj krov još u funkciji, moglo bi ponešto i da se izvede uprkos ovoj situaciji, makar u sali bilo samo 100 ljudi, a na sceni jedan glumac. Publika je željna predstava."
Milan Caci Mihajlović