lepe vesti
otvaranje pozorišta i bioskopa

Otvaranje bioskopa i pozorišta 1. septembra

Sadržaj

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa doneo je odluku da se od ponedeljka dozvoli održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati.

Prisustvo publike ili gledalaca

Kako se navodi u saopštenju, dozvoljeno je prisustvo publike ili gledalaca, ali njihov broj ne sme da prelazi pet stotina.

„To znači da ni u bioskopskim i pozorišnim salama, ali ni u većim halama i arenama, ne sme biti više od 500 gledalaca. Dodatno, organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja, koje su dogovorene na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika pozorišta, bioskopa i manifestacija“, piše u saopštenju.

Navodi se da se moraju nositi maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metar odnosno jednog praznog sedišta između ljudi. Određena je i „adekvatna fizička distanca na događajima na otvorenom“.

Zamenica direktora Instituta „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da će te ustanove biti očišćene do ponedeljka, s obzirom da nisu radile duže vreme.

Dodala je da će u svakoj ustanovi postojati redari, ali da se polazi od činjenice da je svako odgovoran za sopstveno zdravlje.

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković mišljenja je da bioskopi u ovim uslovima treba da budu mesto socijalizacije i napominje da će se sve preventivne mere poštovati.

Jugoslovensko dramsko pozorište

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović rekla je da će, povodom ponovnog otvaranja pozorišta, svi teatri primenjivati mere neophodne distance, obavezne maske i merenje temperature publici, a da će svaki pojedinačno odrediti, prema veličini sale, kapacitet publike.

Vučković Manojlović je precizirala da će njeno pozorište pustiti u prodaju 30 odsto kapaciteta Velike scene.

Ona je dodala da su opšte i pojedinačne mere koje će se primenjivati u pozorištima dogovorene na sastanku predstavnika teatara održanom u ponedeljak, na kojem su formulisana i neka pitanja oko kojih pozorišni poslenici imaju nedoumice.

Prema njenim rečima, predloženo je da glumci rade PCR testove, ali se postavilo pitanje na koji vremenski interval bi to trebalo činiti, „da li moramo na svakih nedelju dana da testiramo glumce, ili će to biti neka vrsta sistematskih pregleda, ali još ne znamo kakvih“.

Najavila je da JDP planira da počne sa izvođenjem predstava između 12. i 15. septembra, kao i da će u septembru objavljivati repertoar na nedeljnom nivou, kako bi pratili razvoj situacije.

Rekla je i da se 4. oktobra očekuje premijera „Beogradske trilogije“, po tekstu Biljane Srbljanović, za koju su probe već počele, a da danas počinje rad na predstavi „Pučina“, Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, čija premijera bi trebalo da bude početkom novembra, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

Dodala je da je za sredinu oktobra planirana i repremijera predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ po tekstu Ljubomira Simovića, koja je premijeru imala 8. marta, i nakon toga samo jednu reprizu zbog zatvaranja pozorišta usled epidemije koronavirusa.