lepe vesti
kako vratiti izbrisane poruke sa vibera

Kako vratiti izbrisane poruke sa Vibera

Sadržaj

Viber aplikacija skladišti poruke u vašem uređaju, uz opciju kreiranja automatske sigurnosne kopije (backup) u cloudu, na vašem email nalogu. Ukoliko niste deaktivirali opciju pravljenja backup baze poruka, moguće ih je povratiti kada reinstalirate Viber na novom uređaju.

Kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka sa Vibera?

Putanja do kreiranja backupa je: more/settings/account/Viber backup, odnosno više/postavke/korisnički račun/Viber sigurnosna kopija. Ikona „more/više“ se nalazi u donjem desnom uglu početnog ekrana u osnovnom ekranu aplikacije, a nakon toga se krećete kroz standardni menu.

Na ovoj lokaciji možete videti podatke:
Auto backup – podešavanje koliko često će se kreirati kopija sa istorijom poruka.
Backup using – kada će se auto backup obaviti, da li samo kada koristite WiFi ili i putem mobilnog interneta.
Include Photos – da li će backup baza sadržati i fotografije iz vaših prepiski.
Include Videos – da li će backup baza sadržati i video sadržaj iz vaših prepiski.
Account for Backup – nalog na kom će se kreirati backup baza, i nalog preko kog vraćate poruke.

Za kreiranje sigurnosne kopije potrebno je pritisnuti dugme Back up now/Napravi sigurnosnu kopiju. Ovaj proces može da potraje, u zavisnosti od brzine vašeg interneta kao i količine podataka koji sadrži vaša baza.

Kako vratiti poruke na Viberu?

Za povrat poruka na novom uređaju, neophodno je da se koristi isti email nalog za Viber aplikaciju kao i na starom uređaju. Ukoliko se odlučite da promenite email nalog, postoje dve opcije, instalirajte novi nalog na starom uređaju, i u opcijama Account for Backup izaberite novi email i kreirajte sigurnosnu kopiju na cloudu nove email adrese. Druga opcija je da na novom uređaju dodate stari nalog i povratite podatke iz sigurnosne kopije njegovog clouda. Nakon toga izaberite novu mail adresu ka Account for Backup, kreirajte sigurnosnu kopiju na novoj lokaciji, a stari mail nalog možete da obrišete.

Prvi korak

Nakon što ste proverili (i podesili) da su na oba uređaja nalazi email nalog na kom želite da se nalazi sigurnosna kopija vaših prepiski, na starom uređaju na putanji more/settings/account/Viber backup kreirajte sigurnosnu kopiju pritiskom na dugme Back up now/Napravi sigurnosnu kopiju.

Drugi korak

Pokrenite aplikaciju sa novim uređajem i prijavite se na Viber.

Treći korak

Na putanji more/settings/account/Viber backup pritisnite dugme Restore Now/Vrati sada

U zavisnosti od veličine sigurnosne kopije, vraćanje poruka može potrajati određeni period. Preporuke ja da ukoliko sigurnosna kopija vaših razgovora sadrži veliku količinu sadržaja, ovaj proces obavite kada ste povezani na WiFi mrežu, osim ukoliko nemate paket sa velikom količinom internet saobraćaja koji i inače teško potrošite. Nakon što se proces završi, sve vaše poruke sa starog, nalaziće se na novom uređaju.

Vratiti izbrisane poruke, odnosno kako vratiti stari viber, moguće je jedino ako ste prethodno napravili sigurnosnu kopiju.