lepe vesti
atkinsonova dijeta

Atkinsonova dijeta

Sadržaj

Atkinsonova dijeta za mršavljenje

Atkinsonova dijeta je najlakši način za izgubiti težinu i sačuvate dobro zdravlje. Atkinsonova dijeta se sastoji iz tri dela – mršavljenje,stabilizacija i održanje težine.

Prvi deo: promena metaboličkih procesa i fizičko i psihičko navikavanje na novi način ishrane. Drugi deo ima za cilj da se postepeno dostigne željena težina i u trećem delu održava toku celog života bez ograničenja kalorija i količina hrane.

Prva faza traje dve nedelje, druga do postizanja željene težine, a treća ceo budući život.

Tokom atkinsonove dijete konzumira se proteinska hrana a isključuju se iz ishrane ugljeni hidrati i strogo ograničavaju masnoće.Dozvoljeni su meso, riba, živinsko meso i jaja, dobre masti kao što su maslinovo ulje, puter, i majonez.

Prednosti Atkinsonove dijete

Atkinsonova dijeta će vam pomoći da izgubite težinu,da se osećate i izgledate bolje.

Atkinsonova dijeta će vam pomoći da izgubite težinu bez da morate da brojite kalorije i merite hranu.

Kada ne unosite ugljene hidrate, vaše telo prelazi sa korišćenja ugljenih hidrata za energiju na sagorevanje masti kao primarnog izvora energije.A jedine raspoložive masti su u naslagama sala,što znači da će se ono istopiti.

  1. Dnevna unos ugljenih hidrata ne sme biti veći od 20 grama dnevno. Za ogromnu većinu ljudi ketoza – proces topljenja masti, počinje na tom nivou.
  1. Ne morate da se pridržavate ograničenja o broju kalorija i hrane, ali bi trebalo da jedete samo kada ste gladni i prestanete da jedete pre potpune sitosti. Preporučuje da jedna mala užina 2 -3 sata posle doručka.
  1. Postoje neka stroga ograničenja po pitanju izbora namirnica.Ako hrana nije uključena u listu, preporučuje se da se izbegne njena upotreba, čak i u obliku uzoraka,jer i male količine ugljenih hidrata negiraju efikasnost dijete.
  1. Dijeta se sastoji od proteiske hrane.Proizvodi koji sadrže kombinacije proteina i ugljenih hidrata ili masti sa ugljenim hidratima, moraju biti strogo ISKLJUČENI posebno za prvih 14 dana ove dijete.

Hrana

Sve vrste mesa, sve vrste ribe, jaja.

Plodovi mora „sadrže malo ugljenih hidrata, ali poželjno je da pogledate sadržaj na pakovanju. Jaja je najbolje jesti kuvana bez dodataka.

Sir – Sve vrste sira na ovaj ili onaj način sadrže ugljene hidrate i zato je uvek potrebno da pročitate informacije na pakovanju, a u prvih 14 dana ga ne konzumirajte.

Povrće za salate: zelena salata, rotkvice, cikorija, kupus, peršun, krastavac, komorač, paprika, celer.

Pečurke, Masline, Rotkva.

Lekovito bilje za salate i kuvanje: mirođija, majčina dušica, biber, bosiljak, đumbir, ruzmarin, origano, aleva paprika, beli luk, crni luk, praziluk.

Za salate je poželjno da koriste biljna ulja, kao i sok od limuna, jabukovo sirće i začine. U drugoj fazi možete dodati iseckan sir, jaja, malo kockica pržene slanine.

Spisak povrća koje se mogu konzumirati u ograničenim količinama (pogodno za drugu fazu).

Kupus sve vrste, špargla, plavi patlidžan, spanać, tikvice, grašak kuvan ili konzerve. avokado, paradajz, luk, artičoke.

Piće

Mineralna voda. Biljni čajevi bez šećera. Alkohol treba izbegavati tokom svake dijete.

Dozvoljena su sva prirodna biljna ulja: Maslinovo, orahovo, sojino, susamovo, suncokretovo. Od životinjskih masti je najbolje je riblje ulje i prirodni maslac. Veštačke masti kao što je margarin, su strogo zabranjene. Takođe je važno da se izbegnu mesne prerađevine jer često sadrže veštački proizvedena ulja i visok sadržaj ugljenih hidrata.

Posle završetka druge nedelje atkinsonove dijete treba da bude potrebne u metaboličkim procesima.

Glavni problem nakon prve faze je da se pronadje odgovarajući nivo lične potrošnje ugljenih hidrata,koji neće dovesti do ponovnog povećanja težine.