lepe vesti
kako-napraviti-paypal

Kako napraviti PayPal nalog

Sadržaj

Šta je PayPal?

PayPal je kompanija osnovana 1998. godine u Americi, Kalifornija. Glavna delatnost kompanije je izdavanje elektonskog novca i pružanje usluga koje su povezane sa plaćanjem. Sa preko 203 miliona otvorenih naloga, uz dostupnost u preko 200 zemalja PayPal je jedan od najpoznatijih i najzastupljenijih sistema za plaćanje i naplatu preko interneta.

Sedište za poslovanje u Evropi se nalazi u Luksemburgu, registrovano kao kreditna organizacija za kontrolu transakcija. U Srbiji, platni promet se obavlja preko nerezidentnog pravnog lica iz Singapura, iz razloga što Srbija nije članica Evropske unije.

Zašto koristiti PayPal?

Sigurno ste čuli za primanje i slanje novca preko interneta. Preko internet servisa PayPal. Dugo se čekalo da ovaj servis bude dostupan i zastupljen u Srbiji. Opcija podizanja novca na srpskom tržištu konačno je omogućena 2015. godine, dve godine nakon početka rada. Tim činom PayPal postaje gotovo neophodan ukoliko se bavite nekom delatnošću koja zahteva transfer novca, uplate iz inostranstva ili ste samo zaljubljenik u online kupovinu. Za ovakve usluge PayPal sigurnost je na maksimalnom nivou, a usluga koju pružaju karakteriše internet kupovina bez provizije, fiksna provizija za skidanje novca, pouzdana i sigurna isplata, uz jednostavnu aktivaciju i korišćenje.

Ukoliko se odlučita za prodaju ili kupovinu na sajtovima poput eBay, doniranje novca ili organizaciju prijema donacija, PayPal račun vam je gotovo neophodan. PayPal je najrasprostranjeniji online sistem za plaćanje, a između dva korisnika moguć je brz transfer novca bez provizije. Sve što je potrebno da postanete rezident je račun u banci, tačnije debitna ili kreditna kartica. Ovde ćemo detaljno objasniti kako napraviti PayPal račun za fizičko lice preko sajta. Registracija je moguća i putem PayPal aplikacije za android ili iOS, a koraci su relativno slični. Korisnički podaci i logovanje je univerzalno za sve platforme, nevezano za to gde ste otvarali nalog.

Kako napraviti PayPal nalog?

PRVI KORAK

U svom internet pretraživaču upišite paypal.com Nakon što ste učitali stranicu, u gornjem desnom uglu izaberite opciju „Sign up“.

DRUGI KORAK

Nakon što ste odabrali Sign up, otvorila vam se nova stranica. Ovde birate vrstu i namenu za vaš PayPal račun. On može biti za fizičko, odnosno pravno lice. Nakon što izaberete Personal Account, kliknite na Continue.

TREĆI KORAK

Unesite vaš broj telefona uz koji vezujete PayPal nalog. Potrebno je da telefon imate pri ruci, jer će vam stići poruka sa šifrom neophodnom za sledeći korak.

ČETVRTI KORAK

Unesite šifru koja vam je stigla SMS porukom.

PETI KORAK

Nakon verifikacije broja telefona, potrebno je uneti informacije o vlasniku profila, email adresa, ime, prezime i šifra sa kojom ćete se logovati na nalog u budućnosti.

ŠESTI KORAK

U poslednjem koraku potrebno je uneti dodatne informacije o vlasniku, nacionalnost, izabrati vrstu identifikacije (broj pasoša, vozačke dozvole ili lične karte), uneti adresu, datum rođenja, prihvatiti uslove korišćenja i klikom na Agree and Create Account vaš PayPal nalog će biti kreiran.

Verifikujte vaš nalog klikom na link koji vam je stigao na email adresu kojom ste se registrovali.

Povezivanje PayPal naloga sa bankovnim računom

Nakon registracije, potrebno je povezati nalog sa karticom iz banke i tom prilikom se rezerviše 1.50€. Rezervacijom 1.50€ na računu (ovaj iznos se kasnije refundira), dobijate jedinstveni četvorocifreni PayPal kod koji je potrebno uneti kako bi se verifikacija kartice uspešno izvršila. PayPal kod možete videti na e-Bankingu , u pregledu rezervacija za kartice ili SMS poruci, u zavisnosti od načina na koji pratite transakcije na vašoj kartici. Rezervacija i kod će biti prikazani odmah nakon transkacije i biće vidljiva u sledećih 24h do 48h.

Na svom PayPal profilu u svakom momentu možete menjati podatake, dodavati kartice, email adrese, dodatna podešavanja, pregledati stanje računa u evrima i dolarima, pregledati izvršene kupovine, transakcije i naplate, kao i obrisati nalog.