lepe vesti
google transit u srbiji

Google Transit – pregled GSP linija na Google mapama

Sadržaj

Google Transit je deo servisa Google Maps i nudi korisnicima da u realnom vremenu saznaju kako koristeći usluge gradskog prevoza stignu iz jednog dela grada u drugi. 

Google Transit Srbija

Što se Srbije tiče, Google Transit je trenutno dostupan u Nišu, Kragujevcu, Užicu i u Beogradu. Servis je pre svega koristan turistima, poslovnim ljudima i drugim gostima koji ne poznaju gradove, radi snalaženja uz korišćenje javnog prevoza.

Uz pomoć Gugl mapa, korisnici treba da ukucaju željeno odredište. Aplikacija će naći i prikazati grafički iscrtanu rutu uz brojeve gradskih linija koje vode do odredišta.

Tu su i podaci kako stići do stajališta, za koliko stiže vozilo, koliko je stanica do odredišta, gde sići i koliko traje putovanje.

U sistemu je implementiran i tarifni sistem gradskih linija, tako da aplikacija daje informaciju i o ceni pojedinačne karte u vozilima koja se koriste na toj destinaciji.

Ono što bi korisnici trebalo da imaju u vidu je da podaci koje servis koristi ne prikupljaju se u realnom vremenu, već da Google Transit sistem za Beograd koristi podatke iz zvaničnog reda vožnje prevoznika.

U planu je i prikazivanje polazaka u realnom vremenu, ukoliko zbog saobraćajnih gužvi dođe do pomeranja reda vožnje.

Podaci o javnom prevozu

Podaci o javnom prevozu prvih pet gradova objavljeni su na Nacionalnom portalu otvorenih podataka i sada bilo ko može da ih koristi za razne stvari – Google Maps je samo jedan od korisnika. Tu su i druge aplikacije kao što su Moovit, Open Street Maps i slične. Na ovaj način jasno se pokazuju konkretne koristi koje građani mogu da imaju od toga. Time se omogućava građanima i privredi da te podatke na kreativan način kombinuju, prave analize, vizuelizacije, aplikacije koje rešavaju neke konkretne probleme i donose novu vrednost.