lepe vesti
bob dilan

Bob Dilan prodao sve snimljene pesme kompaniji Sony

Sadržaj

Američki umetnik Bob Dilan (Dylan) prodao je ceo katalog svoje snimljene muzike kompaniji Soni (Sony) prošlog jula, saopštila je danas ta velika kompanija muzičke industrije.

Ugovor o pravima

Ugovor obuhvata gotovo 60 godina muzike legendarnog folk i kantri pevača, od njegovog istoimenog debitantskog albuma iz 1962. do albuma „Rough and Rowdy Ways“ iz 2020.

Ugovor takođe pokriva „prava na buduća nova izdanja“ pesama, navela je kompanija koja nije precizirala iznos ugovora.

Dilan (80), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, već je prodao krajem 2020. godine svoja autorska prava – odvojeno od prava na snimanje – kompaniji Juniverzal mjuzik (Universal Music), konkurentu Sonija, za oko 300 miliona dolara.

Prava na snimanje regulišu prava na reprodukciju i distribuciju. Ovog puta, sajtovi specijalizovani za muzičku industriju pominju iznos od oko 200 miliona dolara.

Nosioci prava na snimanje mogu odlučiti o budućim ponovnim izdanjima, dok vlasnici autorskih prava zarađuju dividende na emitovanju pesama na radio ili putem striminga, kao i na prodaji albuma ili korišćenju pesama u reklamama i filmovima.

Grupa Juniverzal mjuzik saopštila je ranije da je ugovorom postala vlasnik autorskih prava više od 600 pesama Boba Dilana. Ta grupa poseduje prava na muzičke hitove 60-ih godina, kao što su „Blowin’ In the Wind“, „The Times They are a-Changing“ i „Like a Rolling Stone“.

Na spisku su i novije Dilanove pesme, kao što je „Murder Most Foul“, pesma-poema od 17 minuta posvećena ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija (John Kennedy).

Bob Dilan

Dilan, čije je pravo ime Robert Alen Zimerman (Robert Allen Zimmerman), kultna je ličnost generacije 60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. veka.