lepe vesti
uno pravila igre

Uno pravila igre

Sadržaj

Uno je popularna kartaška igra koja kombinuje elemente zabave, strategije i sreće. Igra se sa posebnim špilom karata. Cilj igre je osloboditi se što pre svih svojih karata.

Osnovna pravila igre Uno

Broj igrača: 2-10 igrača.

Cilj igre: Prvi se osloboditi svih karata i osvojiti bodove na osnovu karata koje su ostale u rukama protivnika.

Oprema za Uno

Uno špil karata: Sadrži 108 karata, uključujući brojčane karte, specijalne karte (Skip, Reverse, Draw Two), i Wild karte (Wild, Wild Draw Four).

Uno pravila igre

Podela karata: Svaki igrač dobija 7 karata. Ostatak karata čini vučni špil, a jedna karta se okreće licem na gore da formira odbacivački špil.

Tok igre: Igrači naizmenično igraju karte iz svoje ruke na odbacivački špil. Karta koja se igra mora odgovarati boji, broju, ili simbolu karte koja je trenutno na vrhu odbacivačkog špila.

Specijalne karte

Skip: Sledeći igrač preskače svoj red.

Reverse: Menja smer igre.

Draw Two: Sledeći igrač vuče dve karte i preskače red.

Wild: Igrač bira boju koja se nastavlja.

Wild Draw Four: Igrač bira boju i sledeći igrač vuče četiri karte i preskače red. Može se igrati samo kada igrač nema kartu koja odgovara boji na vrhu odbacivačkog špila.

Izgovorite „Uno“

Kada igrač ima samo jednu preostalu kartu u ruci, mora uzviknuti „Uno“. Ako neko to ne učini i bude uhvaćen, mora vući dve karte kao kaznu.

Kraj igre Uno

Igra se završava kada jedan igrač ostane bez karata. Taj igrač dobija bodove na osnovu karata koje su ostale u rukama drugih igrača (svaka karta ima svoju bodovnu vrednost).

Bodovanje za Uno

Brojčane karte: Nominale kao bodovi.

Specijalne karte: 20 bodova.

Wild karte: 50 bodova.

Igra se može završiti u jednoj rundi ili možete nastaviti igrati više rundi dok neki igrač ne dostigne unapred dogovoreni broj bodova.

Uno je jednostavna, ali zabavna igra, pogodna za sve uzraste. Pravila su laka za naučiti, a igra uključuje elemente strategije i sreće. Sjajna je igra za druženje i prilika je za smeh, takmičenje i strategiju. Ima različite varijante i pravila koja se mogu prilagoditi, čineći je popularnom igrom širom sveta.