lepe vesti
piramida ishrane

Piramida ishrane

Sadržaj
Još od malih nogu učili su nas da „snaga na usta ulazi“ i da se sve mora jesti. Neko bi rekao da je nekada bilo sve zdravije i da je su šanse da se pogreši u izboru namirnica bile minimalne. Jednim delom složićemo se sa tom konstatacijom. Drugi deo nam svedoči da je danas količina i raznovrsnost namirnica znatno veća, ali da su kvalitet i zdravstvena ispravnost upitni. Ono po čemu se nekadašnja i sadašnja vremena mogu složiti jeste činjenica da su namirnice koje se trebaju konzumirati svakog dana podeljene u šest različitih kategorija sa vizuelnim prikazom u vidu piramide. Kako će ta piramida izgledati, šta će joj biti u osnovi, a šta na vrhu, zavisi od uzrasta osobe, zdrvstvenog stanja i podneblja gde živi. Stoga jasno je zaključiti da imamo više različitih piramida ishrane.

Piramida zdrave ishrane

Kod ove piramide osnovu čite namirnice bogate uljenim hidratima i njih treba unositi najviše u toku dana. Tu se ubrajaju hleb, različite žitarice, krompir, pirinač. Idući dalje u visinu, sledeći uži sloj hrane čine voće i povrće. Poznato nam je da su ove namirnice veoma korisne jer obiluju vitaminima, mineralima i korisnim vlaknima. Sledeći nivo u piramidi čine mleko i mlečni proizvodi, bogati kalcijumom, koji je veoma bitan za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Kako bi imali dobru građu i mišićnu masu, neizostavna kategorija u piramidi ishrane su proteini (meso i jaja). Sam vrh čine masti, ulja, slatkiši i grickalice, visoko energetska hrana koju treba konzumirati u najmanjoj meri. Poštovanjem pravila zdrave piramide i uravnoteženom ishranom, postižu se i zdravi rezultati.

Piramida ishrane za odrasle

Kod ove piramide, osnovu umesto namirnica, čini obavezna fizička aktivnost od 30 minuta i 8 čaša tečnosti. Nivo iznad obuhvata voće i povrće sa obaveznim porcijama od po 200-300gr. Treći novi čine meso, jaja i mlečni proizvodi, od kojih svaka odrasla osoba treba da pojede oko 170gr mesa i 3porcije mlečnih proizvoda. Četvrti nivo čine namirnice bogate biljnim uljima (puter, maslac) i koštunjavo voće. Sam vrh piramide čine integralne žitarice i proizvodi od istih. Savet je da se potpuno izbegava belo brašno, slatkiši, grickalice i alkohol, jer od njih nikakve koristi osoba neće imati. Kod ove piramide, veoma je bitno naglasiti da se ona odnosi na zdrave osobe koje nemaju neku registrovanu bolest.

Piramida ishrane za dacu

Ova piramida predviđena je za decu tog uzrasta kada mogu da jedu svu hranu. Njihova piramida se sastoji od pet nivoa i najsličnija je piramidi zdrave ishrane. Prvi nivo čine žitarice i proizvodi od žitarica, koji čine temelj ishrane. Svaki nivo preporučuje određeni broj porcija (jedna dečija šaka). U slučaju prvog nivoa to je oko šest porcija. Drugi nivo čine sveže ili termički obrađeno voće i povrće sa po tri porcije od svakog. Treći nivo čine mleko i mlečni proizvodi sa ukupno dve porcije. Četvrti nivo meso, mesne prerađevine i jaja, kao ozbiljni izvori proteina sa dve porcije. Sam vrh čine namirnice koje deca ne bi trebala da jedu, a u suštini najviše ih vole jesu slatkiši, grickalice i masne namirnice.

Piramida ishrane za bebe

Ishrana kod beba mora biti postupna. U početku, u najboljim uslovima, do šestog meseca, bebi je dovoljno majčino mleko. Nakon toga bebi rastu prvi zubići, gura ruke u usta, sistem organa za varenje je zreliji i vreme je da se uvodi nemlečna hrana. U početku to su nemlečne kaše od žitarica (pirinač,proso, kukuruz) koje su bez glutena. A, nakon ovih, već od petog meseca, mogu se uvesti i one koje imaju gluten u sebi. Sledeći nivo jeste uvođenje voća i povrća. Suština je u postupnom uvođenju, gde se količina povećava svakog dana. I uvek se uvodi jedna namirnica, jer ako dođe do alergijske reakcije, da se zna od koje je namirnice. Od voća se uvodi sve, sem jagode koja je potencijalni alergen i koja se uvodi tek nakon godinu dana starosti bebe. Pored svežeg i termičkih obrađenog voća i povrća, dobro je znati da su i kašice kvalitetne i zadovoljavaju potrebu za vitaminima. Uz povrće u početku se daje pasirano meso, sve dok beba ne dobije zubiće i počne da žvaće, tada se meso secka. Kao i kod drugih namirnica postepeno se uvodi jedna vrsta mesa, pa sve ostale. Pored mesa, uvodi se i jaje. Do godinu dana žumance, a nakon godine i belance, kada se uvodi i kravlje mleko i med.

Piramida ishrane za dijabetičare

Ljudi sa dijabetesom, kada su ishrana i fizička aktivnost u pitanju, moraju voditi disciplinovan život. Na dnevnom nivou, dovoljno je 30 minuta kretanja, koje će blagotvorno uticati na visinu šećera u krvi, ali i na krvni pritisak i bolje raspoloženje. Kada je ishrana u pitanju potrebno je praćenje unete količine ugljenih hidrata. U tome značajna je piramida ishrane, čiju osnovu čine 1,5l tečnosti. Sledeći nivo čine voće i povrće sa po dve do tri porcije. Zatim idu žitarice od punog zrna, mahunarke, a odmah iznad piletina, riba, jaja, tofu, nemasni sir, jogurt. Iznad njih se nalaze masti na bazi maslinovog ulja i uljane repice. Sam vrh čine integralni slatkiši, koje je najbolje izbegavati.