lepe vesti
čaj od đumbira

Čaj od đumbira

Sadržaj

Na čini li vam se da smo ove godine nikad brže stigli do grejne sezone? Suncu i miholjskom letu možemo zahvaliti što prelaznu sezonu i neprijatnu hladnoću u kući gotovo i da nismo osetili. Međutim, ono što sada sigurno znamo jeste da su hladni i kišni dani na pomolu. Naravno to nije razlog da očajavate. Naprotiv, vreme je da se ušuškate uz drage ljude, topao čaj i uživate uz neki dobar film ili knjigu. Čaj od đumbira, može biti dobra uvertira u vreme koje dolazi.

Pitate se zašto baš čaj od đumbira? Zato što je to čaj koji će omogućiti da u hladnim danima uživate i ostanete zdravi.

Čaj od đumbira u službi vašeg zdravlja

Složićete se da u našem podneblju vlada neko nepisano pravilo da ljudi piju čaj samo kada su bolesni. Međutim, kao što i sami znate to baš i nije tačno. Čaj je napitak koji može doprineti da do prehlade, u danima kada je to i za očekivati, uopšte i ne dođe. Jedan od takvih čajeva je i čaj od đumbira, koji u sebi sadrži antioksidativna sredstva koja podižu i jačaju imuni sistem. Sa druge strane antibakterijskim i antivirusnim svojstvima se efikasno bori protiv raznih infekcija i sprečava njihov razvoj.

Pored preventivne funkcije, čaj od đumbira dokazano blagotvorno deluje i na druge organe:

  • smanjuje mučninu, te ga ljudi koriste kako bi prebrodili stomačne viroze ili kao posledicu nekog drugog stanja, kao što je napr.trudnoća;
  • bolje varenje je jedno od stanja koje đumbir uspešno rešava;
  • ublažava simptome respiratornih infekcija;
  • ublažava bol, kao posledicu neke upale mišića, hronični bol, a ima naznaka da je blagotvoran u lečenju osteoartritisa i reumatoidnog artritisa;
  • snižava pritisak, te sprečava razvoj koronarnih bolesti i hipertenzije;
  • ublažava simptome PMS-a;
  • smanjuje znakove starenja, odnosno podmlađuje.

Zagreva telo, a nije šljivovica

U hladnijim danima, posebno ovim prvim, kada još nismo navikli na temeperaturne promene, često imamo potrebu da se dodatno zagrejemo. Ako ste i vi među tim zimogrožljivim, skuvajte čaj od đumbira. Već posle jednog gutljaja osetićete kako se temperatura razvija u stomaku i širi dalje u sve delove tela. Nije šala. Uostalom probajte i uverite se.

Sa druge strane, ušuškavanje uz topao čaj ili drage ljude, dobar film ili knjiga, daju neku posebnu čar u danima u kojima se upravo nalazimo.

Kako se pravi čaj od đumbira

Đumbir sam po sebi, već na prvi pogled drugačiji je od drugih biljaka od kojih smo navikli da pravimo čaj. U pitanju je krtolasta biljka, gde se upravo koren koristi za pripremanje čaja, ali i začina.

Da biste napravili čaj, neophodno je da od korena odsečete deo u visini od 1cm, otrebite i izrendate na najsitniji deo rende ili na tanke lisiće. Komadiće stavite u šolju, prelijete ključalom vodom i ostavite da stoji do desetak minuta. Ukoliko vam je čaj slab ili jak, sledeći put povećajte ili smanjite količinu đumbira.

Ukoliko želite da oplemenite ukus dodajte med, kurkumu ili biber u količini koja vama odgovara.

Ograničene količine ili uživanje bez granica

Iako ne postoji neko zvanično pravilo, držaćemo se onog nepisanog – svako preterivanje nije dobro. Drugim rečima, uživajte u čaju od đumbira, najviše do četiri šolje dnevno. Ukoliko preterate, očekujte da možete imati gorušicu, dijareju ili neke slične stomačne probleme. A, to nije namena đumbira. Čaj od đumbira je tu da nas čuva i pruži mogućnost da uživamo. 

Pa, jeste li za šolju čaja od đumbira?