lepe vesti
aronija za mršavljenje

Aronija za mršavljenje

Sadržaj

Aronija kroz istoriju

Aronija je nekada bila veoma poznata biljka koja se koristila samo kao ekstrakt različitim proizvodima ili kao ukras. Tek kasnije ona počinje da se koristi u lekovite svrhe. Velike prehrambene fabrike su proizvodile sokove, džemove i razne voćne proizvode tako što su koristile aroniju za poboljšavanje arome i boje. Pripada porodici lista jer ima crvene plodove i crne listove. Otkrivena je u Sjevernoj Americi gdje su je Indijanci koristili kao lek za mnoge bolesti. Sušili su je ili mesili u pogačice. Koristili su je za sprečavanje dijareje, zatim rešavanje mnogih drugih problema želuca i creva. U SFRJ su je koristile mnoge fabrike, a država je podsticala poljprivrednike da je sade. Vojvođanski voćnjaci su zbog toga bili zasađeni aronijom, ali tek kasnije je otkriveno da je ona višestruko korisna.

Indijanci su sušili plodove aronije, njene listove i koren i tako pravili čajeve. Pored toga čaj od aronije korišćen je  za zaustavljanje krvarenja na otvorenim ranama. Prema tome Indijanci su prvi koji su otkrili njenu lekovitost. Međutim, u Evropu aronija je dospela samo kao ukrasna biljka. Tek kasnije Evropljani otkrivaju njena lekovita svojstva. Englezi su je sadili u svojim vrtovima. Pošto je prelepo izgledala kraljevski vrtovi su bili prepuni ovom biljkom. Zimi njen izgled se mnogo ne menja i niske temperature joj ne mogu naštetiti. Zato su je u severnim zemljama prozvali sibirska borovnica. U maju mesecu ona se ukrasi prekrasnim belim cvetovima koji divno izgledaju i proleću daju još veću čar.

Interesantno je da aronija ne zahteva mnogo pažnje u uzgoju, lako se održava a grm joj može dosegnuti i visinu od 2,5 metra. Nije je potrebno prskati jer je ne napadaju nikakve biljne bolesti svojstvene ovakvim biljkama. U ranu jesen daje plodove koji se mogu održati istom kvalitetom do kasne jeseni. Nakon druge godine sađenja obradovaće poljoprivrednike plodovima, jer njen grm daje obilate plodove. 

Lekovita svojstva aronije

Lekovita svojstva koja ima sibirska borovnica otkrivena su u novo doba. Naučnici su otkrili da proizvodi napravljeni od aronije utiču na: smanjenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, zatim ublažavanje bolova prouzrokovanih proširenjem vena. Ona zatim poboljšava kvalitet krvi i rad krvnih sudova. Ukoliko konzumirate čaj od aronije možete očekivati poboljšavanje cirkulacije, smanjenje glavobolje, želučane nervoze, zatim bolji rad štitne žlezde. Utiče pozitivno i na jetru i žuč. Umanjuje tegobe prouzrokovane čirom na želucu, a blagotvorno deluje i na rad creva. Ona podstiče i ubrzava metabolizam. Prerađuje se tako što se može sušiti, cediti, mrviti i miksati. Od nje se mogu spravljati mnogi voćni proizvodi: kašice, džemovi, sokovi, čajevi, voćni jogurti, marmalade, želei, pudinzi, kolači i mnoge druge poslastice. Lepa je sama ali i u kombinaciji sa bilo kojim voćem. Bezbedno je mogu konzumrati kako mladi tako i stari. Zanimljivo je da  fabrke alkoholnih pića upotrebljavaju aroniju za poboljšavanje ukusa ovakvih proizvoda.

Zbog svoje jednostavnosti u uzgoju,  lepote, lekovitih svojstava i izdržljivosti na različitim uslovima aronija postaje sve više rasporostranjena biljka. Njena mnogostruka korist oduševila je vrtlare, poljoprivrednike, farmaceute, a mnoga domaćinstva sade ovu biljku u svojim privatnim voćnjacima ili baštama. Danas ona krasi mnoge parkove ali je poznata i po svojoj lekovitosti.