lepe vesti
šta poneti u porodilište

Šta poneti u porodilište

Sadržaj

Nepisano pravilo, koje svaka mama zna i savetuje budućoj mami jeste „Čim uđeš u deveti, nadaj se svakog dana.“ Kako je i taj deveti mesec po dužini isti baš kao i svaki drugi, nije baš lako čekati. Međutim, kasnije shvatite da je vredelo čekati. Kada će biti veliki dan niko ne zna, sem male persone kada odluči da ugleda svetlo dana ili u slučajevima kada je dolazak unapred zakazan. Kako god, kada počnete da brojite sitno, važno je da vam je torba već spakovana. A da bi ista bila spakovana, morate znati šta u nju staviti, odnosno šta poneti u porodilište. Pa da vidimo kako spakovati vašu prvu zajedničku torbu. Već zvuči uzbudljivo, zar ne?

Lična i medicinska dokumentacija

Ono što vam mora biti na dohvat ruke jesu zdravstvena knjižica, lična karta, uput za porodilište, krvna grupa i RH faktor. Ali tu moraju biti i kompletna medicinska dokumentacija vezana za vođenje trudnoće, rezultati analize vaginalnog sekreta i testa na Hepatitis B. Ako vam je zakazan carski rez ili epiduralna anestezija biće potrebni dodatni nalazi o čemu će vas blagovremeno obavestiti ordinirajući ginekolog na redovnom pregledu.

Pribor za ličnu higijenu

Sve ono što koristite kući za ličnu higijenu, to će vam trebati i u porodilištu. Tu se misli na četkicu za zube, pastu, plastičnu čašu, gel za tuširanje, sapun i kremu za lice, češalj. Takođe neophodni su vam mali i veliki peškir, ako vam zatreba još koji, možete tražiti od ukućana da vam naknadno donesu, higijenski ulošci (dva, tri pakovanja), higijenske gaćice, prostirka za krevet, toalet papir.

Nakon porođaja većini žena je potreban umirujući balzam za bradavice, koje su osetljive posle prvih dojenja.

Garderoba za vas

Bade mantil, spavaćice sa kopčanjem sa prednje strane, zbog lakšeg dojenja. Bilo bi dobro da imate dve. Plastične ili gumene, neklizajuće papuče, koje se mogu kvasiti, pamučna trenerka, majica, duks na raskopčavanje. Garderobu za izlazak mogu vam dodatno doneti ili je možete odmah spakovati. Kako god, važno je da vam bude udobna i lagana. 

Garderoba za bebu

Pored ljubavi, koju sigurno gajite u sebi još od prvog bebinog pomeranja u stomaku, a koja će biti nebrojeno puta veća, važno je u torbu spakovati i garderobu za bebu. Rekosmo vam, polako ali sigurno, beba zauzima svoje mesto u vašem životu. 

Za bebu je potrebno poneti pelene – desetak komada, veličinu možete odprilike znati prema prognoziranoj kilaži na ultrazvuku, ili jednostavno javiti suprugu na naknadno donese, antibakterijske vlažne maramice, pavlovićevu  ili neku drugu masnu kremu protiv ojeda, pamučnu kapica, pamučne rukavice, jer znaju da se izgrebu svojim noktićima, benkice – pet komada, pamučne pelene kojim ih onako uvijaju kao kiflice. 

Garderoba nije potrebna sve do izlaska. Drugim rečima možete je odmah spakovati ili ostaviti da vam donesu na otpustu. Mada, kako tate nisu baš vični u tome, čast izuzetcima, bolje da vi to sve spakujete pre odlaska u porodilište. 

Nešto od hrane za mamu

Iako postoje redovni obroci u porodilištu, obavezno je doneti vodu, sok od borovnice, plazma keks, koji će vas okrepiti posle porođaja i dati energije za nove obaveze.

Ne zaboravite

Danas je boravak u porodilištu, koliko god neko mislio da nije, mnogo jednostavniji. Jedan od razloga za to su i mobilni telefoni koji pružaju mogućnost kontakta sa voljenima, koji će vam pružiti podršku, a i sa kojima ćete moći podeliti svoje emocije. Znači, mobilni telefon i punjač nemojte zaboraviti. 

Druga veoma važna stvar koju ne biste trebali zaboraviti jeste pumpica za izmlazanje mleka, koja će vas spasiti kada mleko počne da nadolazi, a beba ne uspe da ga posisa. Grudi pune mleka postaju tvrde, a ako se mleko ne izmlaza može doći i do upale, što vam sigurno nije potrebno.

Sada kada sve znate

Spakujte torbu natenane, opustite se i čekajte. Najveći deo ste iznele, ostaje još finiš, nakon koga dolazite na cilj, koji nikada neće biti lepši. Može se ponoviti, sledeći put kada dođete u porodilište. Ali, za sada uživajte u ovom cilju. I ne brinite. Sve će biti u redu.