lepe vesti
formati fotografja

Formati fotografija

Sadržaj

Sa razvojem tehnologije, pojavom pametnih mobilnih telefona i digitalne fotografije, fotografisanje je postalo gotovo obavezna, svakodnevna rutina. Kao rezultat toga, imamo pune telefone i kompjutere različitih fotografija. Često su to varijacije na temu, te imamo obilje sličnih, skoro pa istih fotografija, koje nam zauzimaju memoriju, ali i čine da shvatimo da su daleko veću draž imale stare dobre fotografije u albumu. Pored profesionalaca koji se vraćaju analognim fotoaparatima i filmu, poslednjih godina sve veći broj ljudi teži da u moru digitalnih fotografija, izabere one koje će izraditi i staviti u album, sačuvati od zaborava i kao zaveštanje preneti budućim generacijama.

Formati za štampu

Ukoliko ste se ikada pitali da li postoji način da digitalnu fotografiju pretvorite u analognu. Odgovor je  – postoji. Potrebno je da digitalnu fotografiju odštampate u formatu 6x4cm, a potom postavite analogni fotoaparat i uslikate. Na vašem filmu će se pojaviti ova fotografija, koju ćete izraditi njegovim razvijanjem. Na ovaj način dobićete autentičnu i kvalitetnu fotografiju.

Takođe, ukoliko želite da izradite fotografiju nastalu digitalnim fotoaparatom, naići ćete na problem. Zašto? Digitalne fotografije imaju odnos stranica 4:3, da bi bile usklađene sa monitorom. Kada se izrađuju, svi standardni formati podešeni su prema formatu filma sa odnosom stranica 3:2, što odgovara klasičnim formatima 15×10, 20×30, 30×45cm. U tom slučaju dolazi do isecanja nekih delova fotografije, što može ozbiljno narušiti njen izgled. Stoga, veoma je bitno prilikom izrade tražiti foto laboratorije koje mogu podržati stvarnu veličinu, koja umesto napr. 15×10, iznosi 15x11cm.

Na šta obratiti pažnju

Prilikom izrade fotografija veliku pažnju treba obratiti na veličinu i format fotografije. Prema formatu fotografije mogu biti: velikog, srednjeg i malog formata. Međutim, danas su najzastupljenije fotografije standardnih formata: 9×13, 10×15, 13×18, 15×21,20×30,25×38, 30×40, 30×45cm. Prilikom izrade digitalnih fotografija obavezno se konsultujte sa ljudima u foto laboratorijama, kako bi se našla adekvatna opcija za kvalitet i krajnji izgled vase fotografije i izbegla pojava belog okvira na fotografiji ili isecanje nekih njenih delova.

U zavisnosti od motiva fotografisanja postoje neki formati koji se najčešće koriste, pa tako i sami nose naziv po tom motivu. Ovde se pre svega misli na tzv. “svadbarske fotografije“ dimenzija 13x18cm, koje su se najbolje pokazale u navedenom slučaju. Sa druge strane, postoji tzv. klasična fotografija, pod kojom se podrazumeva format 10x15cm, dok je fotografija većeg formata 20x30cm, poznatija kao fotografija A4 formata.

Dimenzije u trendu

Poslednjih godina pravi trend postale su fotografije velikog formata, pod kojma se podrazumevaju formati: 60×40, 60×60, 60×90, 90×90, 90×100, 106x120cm. Ove fotografije štampaju se na platnu (Canvas), čime postaju prava umetnička dela. Tačnije vaša umetnička dela. Najčešće su u pitanju fotografije članova porodice ili fotografije pejzaža, ali može se izraditi šta god da poželite. Suština je da, u zavisnosti od želje za formatom, fotografija, odnosno materijal koji donosite bude u odgovarajućoj rezoluciji, kako bi krajnji izgled bio kvalitetan.

Pored Canvasa, postoje različite vrste papira za izradu fotografija. Kako su u velikoj meri zastupljene digitalne fotografije, prilikom njihove izrade koriste se foto štampač i odgovarajući papir za štampu. U zavisnosti od potrebe papir može bit mat, sjajan ili polusjajan.

Na osnovu svega možemo zaključiti da je izrada fotografija danas na visokom nivou, te postoje svi uslovi da se u zavisnosti od želje i potrebe izradi savršena fotografija. Da li će ona biti sačuvana na računaru, odštampana na štampaču ili razvijena iz filma i sačuvana u albumu, od vas zavisi, kao što od vas zavisi koliko ćete uspomena stvoriti i sačuvati. Zato, fotoaparat u ruke i fotkajte. Jednog dana ćete biti srećni zbog toga.