lepe vesti
huawei mobilni telefoni

Novi lider na tržištu mobilnih telefona

Sadržaj
Malo ko je mogao da pretpostavi da će kineski tehnološki gigant izbiti na lidersku poziciju, pogotovo zbog toga što se pretpostavljalo da će biti žestoko pogođen poslovnim restrikcijama koje mu je nametnula Trampova administracija.

Pad prodaje mobilnih telefona

Nakon pada prodaje pametnih telefona, u drugom kvartalu 2020. godine, na tržištima Indije, SAD, Kine i Evrope, najnovija analiza tržišta pokazala je iznenađujuće razultate.

Analitička kompanija Canalys iznela je procenu da su upravo ta tri meseca, prvi put za poslednjih devet godina, period u kome je na globalnom tržištu dominirao drugi proizvođač, umesto dosadašnjih tržišnih lidera Samsunga i Apple-a.

Novi lider na tržištu

Prema tvrdnjama ove kompanije, globalno tržište ima novog šampiona, za koga je malo ko mogao da pretpostavi da će izbiti na lidersku poziciju. To pogotovo zbog toga što se pretpostavljalo da će novi lider biti žestoko pogođen različitim vidovima poslovnih restrikcija koje mu je nametnula američka administracija, među kojima je najteža zabrana saradnje sa kompanijom Google koja je rezultirala odsustvom najpopularnijih aplikcaija sa njihovih uređaja.

Huawei mobilni telefoni

Reč je, naravno, o kineskom tehnološkom gigantu, kompaniji Huawei koja je tokom drugog tromesečja ove godine uspela da isporuči 56 miliona pametnih telefona širom sveta.

Iako taj broj predstavlja smanjenje od 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ipak je je taj pad bio manji nego kod konkurencije. Pa je tako Samsung, u istom periodu, širom sveta isporučio 53,7 miliona uređaja, prenosi Phone Arena.

Tako je, u vreme pandemije korona virusa, kineski gigant uspeo da izbije na prvo mesto po prodaji, čemu je značajno doprinela i činjenica da se domaće kinesko tržište mnogo brže oporavilo, nego što je to u Indiji i Evropi slučaj.

Novi uspeh, svakako, predstavlja i veliki izazov za Huawei, budući da se do novih promena na tržištu svakako doći, sa promenama koje će u globalnoj ekonomiji nastupiti u trenutku kada pandemija kovida 19 ostane iza nas.