lepe vesti
spacex šalje prve turiste u svemir

SpaceX šalje prve turiste u svemir

Sadržaj

Kompanija SpaceX u vlasništvu milijardera Ilona Maska najavila je da do kraja godine u svemir namerava da pošalje četiri osobe u letelici „Crew Dragon“ u okviru misije Inspiration4. Biće to prva u potpunosti civilna misija svemirskog turizma u istoriji.

„Ova će misija omogućiti odlazak u svemir turistima, odnosno privatnim osobama koje o tomu oduvek sanjaju“, navodi se u saopštenju kompanije.

Letelicom će upravljati Džered Ajsakmen, osnivač i izvršni direktor privatne kompanije Shift4 Payments, koji donira tri preostala mesta u letelici Dragon, a identitet ostalih troje putnika biće objavljen naknadno.

Takmičenje je otvoreno za sve stanovnike Sjedinjenih Država starije od 18 godina, a jedan od ciljeva misije je prikupljanje novca za dečju bolnicu St. Jude.

Jedan od načina za učestvovanja u misiji Inspiration4 je doniranje novca fondaciji St. Jude-a, a drugi je pokretanje biznisa na e-komerc platformi Shift4 Payments za online trgovine i deljenje priče na društvenim mrežama.

SpaceX putovanje oko Zemlje

Putovanje oko Zemlje trajaće nekoliko dana, a završit će na obalama Floride.

Lansiranje se planira za četvrti kvartal ove godine iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu.

Svi putnici proći će obuku u kompaniji SpaceX, od orbitalne mehanike do kretanja u bezgravitacijskom prostoru. Sudionici će se pripremati i za djelovanje u izvanrednim situacijama.