lepe vesti
kako napraviti qr kod

QR kod, šta je i kako ga napraviti

Sadržaj

QR kod (eng. Quick Response), skraćenica za brzi odgovor, je dvodimenzionalni kod koji može skladištiti informacije u obliku matrice. Razvio ga je Denso Wave, deo Denso Corporation, japanske firme, 1994. godine. QR kodovi su postali popularni zbog svoje brze čitljivosti i kapaciteta za skladištenje različitih vrsta informacija. Ovaj simbol postao je ključan u digitalnom svetu, omogućavajući brzo dobijanje informacija samo jednim skeniranjem.

Šta je QR Kod?

QR kod predstavlja dvodimenzionalni kod koji kombinuje kvadratne module. Postao je neizostavni deo našeg svakodnevnog života, pružajući brz i efikasan način deljenja informacija. Popularnost primene proizlazi iz jednostavnosti i širokog spektra upotrebe.

Gde možemo primeniti QR kod

Marketing i oglašavanjeQR kodovi se često koriste u marketinške svrhe kako bi korisnici brzo pristupili dodatnim informacijama o proizvodu ili usluzi.

PoslovanjeRestorani ih koriste za menije, firme za povezivanje sa web stranicama ili kontaktima.

Bankarstvo – Plaćanje računa telefonom, odnosno skeniranjem QR kodom predstavlja veliku olakšicu i ubrzava procese.

Obrazovanje Neki nastavnici koriste QR kodove za brz pristup dodatnim resursima ili online materijalima.

TurizamNa turističkim atrakcijama ili muzejima, QR kodovi pružaju dodatne informacije o eksponatima.

QR kod na računu – Verovatno najpopularnija primena i upotreba QR kodova u Srbiji, nakon uvođenja e-fiskalizacije, je QR kod koji se nalazi na dnu svakog fiskalnog računa. Njegovim skeniranjem građani mogu da provere da li prodavac kod koga su kupili robu poštuje zakon odnosno da li je račun validan i da li je promet prijavljen Poreskoj upravi.

Prednosti QR kodova

Brza preglednost QR kodovi omogućavaju brzo i lako prenošenje informacija

Kapacitet informacija – Mogu sadržavati više informacija od klasičnih barkodova.

PrilagodljivostMogu se prilagoditi dizajnom i bojama, što ih čini atraktivnim i prepoznatljivim.

Mane QR kodova

Potrebna TehnologijaKorisnicima je potrebna odgovarajuća aplikacija za čitanje QR kodova, što može biti dodatna prepreka.

Ograničenje InformacijaIako su kapacitivni, QR kodovi su ograničeni u odnosu na količinu informacija koje mogu sadržavati.

Zloupotreba Postoji rizik od zloupotrebe, poput postavljanja zlonamernih veza ili virusa u QR kodove.

Kako napraviti QR kod

Izaberite Generator QR KodaPostoji mnogo besplatnih alata na internetu koji vam omogućavaju da generišete QR kodove. Unesite željene informacije, poput URL-a, teksta ili kontaktnih podataka.

Prilagodite Parametre Većina generatora omogućava vam prilagođavanje izgleda QR koda, uključujući boje i dizajn.

Prilagodite Izgled – U početku QR kod je predstavljao kombinaciju crnih i belih kvadrata, danas razvojem tehnologije, posebno uplivom AI u svakodnevni život, mogućnosti dizajniranja izgleda vašeg QR koda su gotovo beskonačne. Opredelite se za dizajn koji vam se dopada, ali ipak savetujemo da ne idete predaleko od tradicionalnog izgleda na koji je ljudsko oko naviklo, jer qr kod treba da se ističe i navede korisnika na skeniranje.

Preuzmite QR Kod Kada završite sa podešavanjem i dizajniranjem, preuzmite generisani QR kod i implementirajte ga i koristite prema planiranoj potrebi.

QR kodovi su svestrani i koriste se u različitim sektorima, ali je važno pažljivo upravljati njihovom upotrebom kako bi se izbegle potencijalne pretnje i obezbedila pozitivna korisnička iskustva. Pogledajte ovde ako vas zanima kako da skenirate QR kod.