lepe vesti
spacex starlink satelit

SpaceX lansirao još 60 Starlink satelita

Sadržaj
Američki proizvođač raketa i satelita SpaceX u svemir je lansirao još 60 satelita Starlink kako bi se na taj način omogućila dostupnost interneta značajnom delu populacije u svetu koja još uvek nema pristup internetu, posebno u ruralnim područjima.

Poslednja misija od 60 satelita lansirana je uz pomoć rakete „Falcon 9“ iz baze Kejp Kanaveral u saveznoj američkoj državi Floridi.

Peto SpaceX lansiranje

U saopštenju kompanije SpaceX navedeno je da je ovo bilo peto lansiranje istom raketom „Falcon 9“ koja može poslužiti za višekratnu upotrebu.

Kompanija SpaceX pre ove misije u okviru istog projekta u svemir je lansirala ukupno 360 ​​satelita.

Američki proizvođač raketa i satelita ovim projektom ljudima u svetu koji nisu zadovoljni svojim pružaocima internet usluga planira ponuditi alternativu.

SpaceX je najveći privatni satelitski operater koji je uspeo da zadrža učestali tempo svojih lansiranja uprkos krizi zbog pandemije koronavirusa.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama svedeni su na najmanju moguću meru.

Kako bi svoje usluge mogli da pružaju u celom svijetu, SpaceX planira da satelitima Starlink formira mrežu od najmanje 12.000 satelita, a projekat bi trebalo da bude završen 2027. godine.

Planovi za budućnost

Kompanija SpaceX planira da počne da pruža internet uslugu Starlink ove godine korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.