lepe vesti
plivanje za mršavljenje

Plivanje za mršavljenje

Sadržaj

Da li je plivanje dobro za mršavljenje?

Plivanje ima negativnu reputaciju kao vežba za mršavljenje. Za razliku od trčanja ili aerobika kojima možete smanjiti svoj apetit, plivanje čini da se apetit poveća.

Studijom su bile obuhvaćene grupe ljudi koji su se bavili plivanjem, trčanjem i vožnjom bicikla da bi smršali.Studija je utvrdila da su plivači dobili pet kilograma u proseku, dok su druge dve grupe izgubila između 4 i 6 kilograma.Čini se da je krivac povećan apetit koji sledi posle rada u vodu, pošto plivanje smanjuje temperaturu vašeg tela, telo žudi za kalorijama kako bi povratilo toplotu i „napravilo njenu rezervnu kopiju“.Povećanje težine plivača može se pripisati povećanju čiste mišićne mase, dakle plivanjem se menja telesni sastav, bez obzira na težinu.

Plivanje može biti deo vašeg plana za mršavljenje.

Ako volite plivanje ne treba odustati od bazena u potpunosti jer plivanje je velika vežba za celo telo. Pored plivanja treba dodati neki kardio trening na kopnu. Idealan bi bio kros-trening, pre plivanja trening snage sa tegovima i trčanje, sve ovo će će pomoći da sagorite kalorije, kao i za izgradnju gustine kostiju, što je još jedna prednost. Kada završite trening plivanjem, idite u saunu, parno kupatilo, kadu s toplom vodom, ili bar priuštite sebi tuširanje toplom vodom kako bi povratili toplotu tela. Takođe pokušajte da pijete tople napitke posle plivanja.

Nije bitno samo izgubiti težinu ako deo sala zamenite mišićima uradili ste veliku stvar jer su mišići veliki potrošači kalorija pa vam se težina neće vraćati.