lepe vesti
osnovne vežbe

Osnovne vežbe

Sadržaj

Osnovne vežbe za mršavljenje

Vežbe za mršavljenje mogu pomoći u mršavljenju ali su neophodne i kardio vežbe za značajno sagorevanje kalorija. Najbolje je baviti se plivanjem, trčanjem, vožnjom bicikla, brzim hodanjem, preskakanjem konopca, ili aerobikom u kućnim uslovima.

Čučnjevi

Jednostavna vežba ponovite je u 3 serije po 20 puta.

Sklekovi

Lezite sa licem nadole i rukama savijenim u laktovima sa laktovima za šaku odmaknutim od ramena. Prsti na nogama lagano savijeni. Podižite se dok potpuno ne ispravite ruke a glava, kičma, zadnjica i noge treba da budu u pravoj liniji.

10 ponavljanja u 2 serije.

Trbušnjaci

Lezite na ledja sa rukama ispod glave i nogama savijenim u kolenima pod uglom od 45 stepeni. Podižite glavu i ledja dok glavom ne dodirnete kolena. Ponovite 10 do 12 puta u nekoliko serija.

Kontra trbušnjaci

Lezite leđno na pod sa rukama pored tela i dlanovima nadolečpodižite noge dok kolenima ne dodirnete grudi, trudite se da ne pomerate kičmu i donji deo ledja.

Ponovite po 10 puta u 2 do 3 serije.

Plank

Lezite sa sastavljenim rukama savijenim u laktovima i sa satavljenim nogama.

Podignite se u položaj kao na slici i ostanite tako što duže možete.veoma je važno da vam ledja i noge budu u pravoj liniji, ako jesu osetićete zatezanje i napor na trbušnim mišićima.

Bočni plank

Legnite na levu stranu sa rukom savijenoom u laktu,neka vam leva noga leži na desnoj. Podignite se tako da vam noge i kičma budu u pravoj liniji a telo sa podom formira trougao, ostanite u ovom položaju koliko dugo možete i ponovite koliko puta možete.

Podizanje gorneg dela trupa i glave

Legnite na pod sa licem nadole i rukama pored tela.Lagano podižite telo i ruke sa palcem nagore, neka vam stomak ostane na podu a zadnjica neka bude opuštena, ostanite podignuti 30 sekundi.

Ponovite koliko puta možete.

Tvist sa medicinskom loptom

Ova vežba se može raditi i sa nekim drugim predmetom slične veličine ili sa sastavljenim pesnicama.

Neka pokret bude brz kada se okrećete s jedne na drugu stranu.

Držite ledja i kičmu pravo.

10 do 12 ponavljanja u 2 do 3 serije.

Vežba plivanje ili supermen

Slika sve objašnjava, u isto vreme podižete suprotnu ruku i nogu, proverite da li vam je zategnut stomak. Pazite da glava ostane u pravoj liniji sa kičmom i pazite da ruke ili noge nikada ne podižete iznad glave.

Uradite 2 do 3 serije sa 10 do 12 ponavljanja.