lepe vesti
poze za fotografisanje

Koje su najbolje poze za fotografisanje

Sadržaj

Živimo u vremenu gde ako nešto nije fotografisano, nije se ni dogodilo. Iako zvuči kao šala, u suštini ova konstatacija je zapravo istina. Okruženi društvenim mrežama i virtualnim svetom, velika većina ljudi svaki i najmanji detalj u životu mora da ovekoveči fotografijom. Sa druge strane kamere na pametnim telefonima sve su bolje i kvalitetnije, te je fotkanje na dnevnom nivou očekivana stvar.

E, a kada se fotografišemo, za očekivati je i da lepo „ispadnemo“. Iako to nekom polazi za rukom, a neko baš i ne, želja da se bude što lepši i fotogeničniji je uvek cilj. A da bismo to uspeli, red je da saznamo koje su to najbolje poze za fotografisanje.

Pre samih poza, prva stvar kada je fotografisanje u pitanju jeste da budete samouvereni i opušteni. Svako stiskanje, grčenje i veštačko smeškanje biće prepoznato i zabeleženo. A, uostalom, fotografisanje treba da bude zabavno, a ne stresno. Sada, kada smo to rešili, red je da krenemo u stvaranje najboljih fotografija.

U zavisnosti od toga da li fotografišemo celu figuru ili ćemo se zadržati na portretu, postoje i odgovarajuće poze.

Fotografija portreta

Neka vam fotoaparat bude u ravni očiju, a oči širom otvorene. Potrudite se da budu prirodno otvorene, a ne kao da ste se uplašili. I uvek neka budu u pravcu nosa. U protivnom, delovaćete dezorijentisano. Izbegavajte spuštene kapke i umorne poglede. Zračite. Ne kaže se za džabe da su oči ogledalo duše.

Ukoliko želite da izbegnete efekat ukrupnjavanja, širokog lica i plus deset kilograma, nikada se ne slikajte tako da ste ravno okrenuti ka fotoaparatu. Napravite neki blagi ugao ili zavodljivi pogled preko ramena. Ako želite da vam crte lica budu oštrije, a lice mršavije, postavite fotoaparat malo iznad očiju.

Smejte se. Ali iskreno, opušteno, tako da vam se vide i zubi. Svaki usiljeni osmeh izazvaće samo kontraefekat.

Kod fotografisanja portreta, fokus je na glavi. Međutim, možete napraviti izuzetak koji ne samo da neće narušiti pravilo, učiniće vaš portret zavodljivijim. Zato podignite ruku i stavite prste u kosu. Ono što ne biste nikada smeli da uradite jeste da stavljate otvorenu šaku na lice. Dobićete neprirodan, nerealan i zbunjujući snimak. Ne pitajte kako znamo.

Fotografija cele figure

Ležeran i opušten stav postignućete pomoću tzv. S poze, gde se oslonac celog tela prebacuje na jednu nogu, dok je druga blago savijena u kolenu. Ruke mogu biti opuštene pored tela, a ukoliko vam je to nezgodno, možete ih saviti u laktovima i prekrstiti. Kod ove poze za fotografisanje možete blago spustiti jedno rame, ali je veoma bitno da stojite pravo, da leđa nisu pogrbljena i da krajnji efekat bude baš onakav kakav ste zamislili.

Flamingo poza, gde stojite na jednoj nozi, dok ste drugom oslonjeni na zid, drvo ili neki drugi čvršći oslonac, sa rukama opuštenim niz delo, podignutim iznad ili postavljenim ispod glave. Ovo je jedna od najpopularnijih i najefektnijih poza koju mahom koriste i poznate ličnosti.

Najbolje fotografije su spontane fotografije, a za dobijanje jedne takve fotografije savetuje se poza ležernog hoda. Šta tačno to znači? Postavite fotoaparat tako da osoba po zamišljenoj pravoj liniji, nogu ispred noge, licem okrenutim od kamere ide ka kameri ili od nje, sa opuštenim rukama, koje se slobodno njišu pored tela. Pokušajte i uverite se u efektnost iste.

Poza sa rukama oslonjenim na kukove, prstima okrenutim ka stomaku, ističe zgodnu figuru i tanak struk. Posebno je efektno ruke saviti u laktovima, tako da sa telom čine prav ugao i malo ih nagnuti napred.

Ukoliko želite da istaknete duge noge, pored ruku na kukovima, napravite blagi raskorak, a kameru postavite tako da fotografišete iz donje perspektive. Rezultat će biti odličan.

Kada je sedeća poza u pitanju, veoma je bitno da držite prava leđa, direktno gledate u kameru, prekrstite, savijete ili ispružite nogu, obuhvatajući ili naslanjajući ruke na njima. Budite otvoreni. Svako grčenje i zatvaranje, učiniće vas daleko krupnijim nego što jeste.

Ležeća poza je jedna od čestih i efektnih poza. Bez obzira da li ležite na krevetu, travi ili plaži, na leđima ili stomaku, sa osloncem na rukama ili ne, uvek gledajte pravo u kameru. A ukoliko ste spretni sa zavodljivim pogledom, fotka će biti savršena.

Najbolje poze za fotografisanje su bitan detalj, caka ili fora, koja će učiniti da vaša fotografija izgleda što bolje. Naravno, to će sve biti džaba, ukoliko imate previše ili premalo svetlosti, ako vam je okruženje neadekvatno, da ne kažemo neuredno, ako ste izabrali pogrešan kadar, pa vam na fotografiji u prvi plan upadne kanta za smeće, slučajni prolaznik i sl.

Za dobru fotografiju, pored adekvatnih poza bilo bi dobro da imate i širu sliku prostora u kome se fotografija stvara, ali i strpljenje, želju i dobro raspoloženje. Sigurni smo da ćete baš vi u tome uspeti.