lepe vesti
fotografisanje hrane

Fotografisanje hrane

Sadržaj

Od kako su blogovi postali popularno mesto gde možemo naći sve zanimljive i korisne informacije o temi koja nas interesuje, mnogi profesionalci i kreativci su dobili svojih pet minuta da pokažu ono šta znaju. Jedni od njih su i svi oni zaljubljenici u hranu i pripremanje iste. Provereni recepti i još bolje fotografije dočaraće svu onu čaroliju vaše kuhinje. Kako fotografija govori više od hiljadu reči, veoma je bitno da ona bude što vernija, da privuče i dočara ukus hrane koju pravite. Fotografisanje hrane je umetnost, a evo i kako da se ona ujedini sa vašom umetnošću pripremanja hrane.

Top 10 saveta za fotografisanje hrane

Neka bude lepa

Da bi fotografija bila lepa i privlačna i hrana koju fotografišete mora biti lepa na oko. Dobra kombinacija boja, nekada je dovoljno da budu više nijansi jedne iste boje ili dodavanje predmeta, stolnjaka ili sličnih stvari u blizini hrane, sa kontrasnom bojom, čime će hrana doći do izražaja.

Pored boje, kontrast se može postići i kombinacijom različitih struktura. Primera radi, torta sa glatkom čokoladnom glazurom i na njoj jagoda sa svojom specifičnom bobičastom strukturom. I ovde je moguće koristiti dodatne, nejestive predmete, čaše, escajg, stolnjak, salvet i sl.

Prirodno osvetljenje

Kada god je moguće, najbolje je koristiti prirodno osvetljenje. Drugim rečima, postaviti hranu pored prozora i fotografisati. Naravno u tom slučaju treba voditi računa da ne bude previše ili premalo svetla.

Pričajte priču

Da bi efekat bio što bolji i autentičniji, koristite različite predmete da napavite okruženje hrane. Ukoliko je u pitanju neko starinsko jelo, neka okruženje bude u retro stilu. Starinski kuhinjski predmeti, bakine krpe, podmetač,… Ako pak pravite neku pastu, gledajte da joj je u blizini i neko vino, grožđe, sir i…. Dajte mašti na volju. Što se više unesete, to će se videti i na samoj fotografiji. Biće unikatna.

Ne preterujte

Kada krenete sa pričanjem priče, pazite da se ne zanesete, pa umesto priče napravite pijacu i zabunu. Simple the best, vodite se ovom parolom.

Nađite ugao

Kao što nisu istog uskusa, jela se međusobno razlikuju i po svom izgledu. Pa tako, veoma je bitno potrefiti ugao prilikom fotografisanja. Kod „ravne hrane“, pica napr., najbolje je slikati odgore, dok kod parčeta torte, pite, hrane koja se sastoji iz više slojeva, preporučuje se fotografisanje sa strane. Ukoliko niste sigurni koji ugao je najbolji „škljocajte“ sa svih strana i samo će vam se reći.

Dubina i položaj

Pored ugla, za fotografisanje neke hrane morate se i manje ili više približiti. Odnosno bitno je pronaći pravu dubinu. Što su komadi hrane sitniji ili imaju specifičnu strukturu koja utiče na krajnji doživljaj, bolje je prići kamerom što bliže i uhvatiti svaki detalj. Sa druge strane, pored dubine, druga bitna stvar, kao i u ostalom kod svih fotografija, jeste pravilo jedne trećine. Kod njega važi da hranu nije poželjno postavljati u centar fotografije, nego u njenu trećinu, čime će se dobiti prirodniji i za oko privlačniji, slobodniji izgled.

Fotografišite proces

Nekada se mnogo bolji efekat kod posmatrača postiže ukoliko se predstavlja čitav proces pripremanja hrane. Od sastojaka, preko samog procesa do finalnog proizvoda. Ovo, je veoma bitno kod ljudi koji su i sami ljubitelji pripremanja hrane, a ne samo konzumenti, te ih fotografije pripreme inspirišu da i sami to urade. Sa druge strane, na ovaj način vide se i oni nevidljivi delovi same hrane, odnosno oni sastojci koji se utapaju i koji se na finalnom proizvodu ne mogu videti.

Čisto i ukusno

Da bi privukli posmatrače i izazvali u njima želju i volju da probaju vašu hranu, morate im pokazati da je ista pripremljena u adekvatnim uslovima i da je sigurna za konzumaciju. Stoga prilikom fotografisanja gledajte da vam prostor oko hrane bude čist i uredan. Fleke na stoljnjaku, ostaci hrane na radnom stolu i neugledan escajg sigurno neće privući buduće korisnike.

Budite brzi

Zbog same vrste hrane nekada je bitno da brzo reagujete. Neka hrana se brzo hladi, neka brzno zgusne, neka menja oblik, te zahteva od vas brze i vešte prste. Ako baš i niste jedni od tih, a vi se ranije pripremite, postavite fotoaparat ili telefon i šklocnite u pravom trenutku.

Morate da volite

Kako ste već stigli do ove finalne tačke, sigurni smo da volite hranu i da ćete biti uspešni u njenom fotografisanju, baš kao i u pripremanju, nakon gore navedenih pravila.