lepe vesti
proteinske palačinke

Proteinske palačinke

Sadržaj

Ubrzan način života, stalna trka sa obavezama, dovela nas je u situaciju jednog začaranog kruga. Jedemo na brzaka, od stresa ne spavamo, od nespavanja smo umorni, jedemo instant hranu da bi instant podigli energiju i … I krajnje je vreme da stanemo. Za početak, zdrav početak, moramo početi da se zdravo hranimo. Zdrava ishrana kaže da ne smemo preskakati najvažniji obrok – doručak. Odličan recept za ovaj obrok su proteinske palačinke.

Proteinske palačinke za skidanje kilograma

Proteini ili belančevine su važan sastojak u našem organizmu. Oni nam pružaju neophodnu energiju, u kojoj manjkamo, hrane nam ćelije i omogućavaju im da obavljaju svoje funkcije. Proteini nam grade mišiće, kosu, nokte, krv, kožu, unutrašnje organe. Drugim rečima, bez njih ne bi postojali.
Smatra se da svaki muškarac treba, na dnevnom nivou, da unese 56g, odnosno žene 46g proteina. Izvori proteina se nalaze u mleku, mesu, jajima. 

Proteinska ishrana je veoma zdrava i važna u borbi sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, ali i u borabi sa gojaznošću. Ljudima koji žele da smršaju, a da povećaju mišićnu masu, preporučuje se ishrana na bazi proteina.

Proteinska ishrana podržava onu teoriju – jedeš, sit si, a mršaviš. Koliko god vam to delovalo nemoguće, istina je. Zamislite možete čak da jedete i palačinke. Proteinske palačinke.

Recept za proteinske palačinke

Prava stvar kada su proteinske palačinke u pitanju, jeste da se radi o zdravom obroku koji će vas učiniti sitim na duže vreme, pružiće vašem organizmu neophodne sastojke za normalan rad, a vi ćete zadržavi vašu lepu liniju. Čini se kao skroz dobra kombinacija. Nije li tako?

Ukoliko ste odlučili da uživate u ovakvom specijalitetu, delimo sa vama neke zanimljive recepte.

Banana proteinske palačinke

Kao što možete da predpostavite jedan od važnih sastojaka je banana. Bananu izgnječite, dodajte joj dva umućena jajeta, promešajte i dodajte prstohvat cimeta. U dobro zagrejanom tiganju na malo ulja pecite palačinke. Da, smesa će biti gušća u odnosu na obične palačinke i to ne treba da vas brine. Kako se smesa neće razlivati, peći ćete manje palačinke, slične tzv. američkim palačinkama. Dobijene palačinke će vas zasititi, a vi ćete se osećati lakim i spremnim za dnevne obaveze.

Proteinske palačinke sa kokosovim brašnom

Neophodno je 40gr nemasnog sira umutiti sa dva jaja, kašikom kokosovog brašna i malo stevije kao zaslađivača. Sve sastojke potrebno je ubaciti u blender, izblendati i od dobijene smese peći palačinke. Od ove doze dobija se tri palačinka, što je namenjeno za jednu osobu. Ako vas ima više, povećajte dozu sastojaka.

Kao što i sami možete zaključiti pravljenje proteinskih palačinki nije nikakva mudrost. Naprotiv, prilično je jednostavno. Pre bi se moglo reći da se radi o drugačijim sastojcima koje niste navikli da stavljate u palačinke. Međutim, već nakon prve konzumacije, kada osetite sitost, ali bez onih nus primesa težine i tromosti u organizmu, obilje energije i svest da ste nešto zdravo ubacili u svoj jelovnik, sigurni smo da će vam pravljenje proteinskih palačinki ući u rutinu. A, kada stignete do rutine, onda sa sigurnošću možemo reći da ste se navukli na proteinske palačinke, koje će raditi za vas.