lepe vesti
čoveče ne ljuti se pravila

Čoveče ne ljuti se

Sadržaj

Ne ljuti se, čoveče je jedna od najomiljenijih društvenih igara koja spaja zabavu, taktiku i druženje. Ova igra, često nazvana i „Čoveče, ne ljuti se!“ ili „Mens erger dich nicht“ (nem. Ne ljuti se, čoveče), ima dugu istoriju i široku popularnost širom sveta.

Istorija i osnovna pravila

Ova igra potiče iz Nemačke, gde je prvi put patentirana 1907. godine. Inspiracija za „Ne ljuti se, čoveče!“ došla je iz drevne indijske igre pod nazivom „Pachisi“. Pravila su jednostavna: svaki igrač pokušava da izvede svoje (četiri) figure iz kuće i što pre ih dovede do cilja.

Oprema za igranje

Za igru vam je potrebna tabla sa 40 polja, jedna kockica i po četiri figure za svakog igrača.

Broj igrača: 2-4 osobe.
Cilj igre: dovesti sve figure do kućice.

Čoveče ne ljuti se pravila

Početak igre: Svaki igrač stavlja svoje figure u svoju „kućicu“ ili „startnu poziciju“.

Izlazak iz kućice: Da bi igrač izveo figuru iz kućice, mora baciti šesticu na kocki. Ako baci šesticu, dobija dodatno bacanje.

Pomeranje figura: Na svom potezu, igrač baca kocku i pomera jednu od svojih figura na ploči napred za broj mesta prikazan na kocki.

Preskakanje figura: Ne možete preskočiti svoje figure; morate izabrati drugi potez.

„Jedenje“ figura: Ako igrač svojom figurom stane na polje koje već zauzima tuđa figura, tuđa figura se vraća u kućicu. Ovo ne važi za sigurna polja, obično označena drugačijom bojom.

Ulazak u cilj: Da bi figura ušla u cilj, igrač mora baciti tačan broj potreban da figura dođe do kraja staze. Figure se ne mogu pomaknuti unazad.

Završetak igre: Pobednik je prvi igrač koji uspe da dovede sve svoje figure do cilja.

Zabava i taktika

Ova igra je savršena kombinacija zabave i taktičkog razmišljanja. Igrači moraju donositi strategijske odluke kako bi izbegli protivničke figure, a istovremeno pokušavajući postići svoj cilj.

Popularnost i varijacije

Ne ljuti se čoveče je postala sinonim za društvene igre i često se igra na porodičnim okupljanjima, dečjim rođendanima i među prijateljima. Postoji niz varijacija i adaptacija igre, uključujući i online verzije.

Postoje različite varijacije igre koje mogu uključivati različite pravila o broju bacanja kocke, pomeranju figura, i sigurnim poljima.

Ova klasična društvena igra ostaje omiljena širom sveta zbog svoje jednostavnosti, ali i izazova koji se javljaju tokom igre. Jednostavna je, zabavna i lako razumljiva za igrače svih uzrasta, što je čini odličnom za porodično druženje.

Ne ljuti se čoveče je i više od igre – to je iskustvo koje stvara uspomene i čini druženje nezaboravnim. Spremite se za bacanje kockica, pomeranje figura, i, naravno, poneki smeh i uzbuđenje!